Charlie og den store glassheisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charlie og den store glassheisen
orig. Charlie and the Great Glass Elevator
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkFransk
SjangerBarneroman
Utgitt1972
ForlagAlfred A. Knopf
Illustratør(er)Michael Foreman, Quentin Blake
OCLC314239

Charlie og den store glassheisen (orig: Charlie and the Great Glass Elevator) er en barnebok skrevet av Roald Dahl. Boken er en frittstående oppfølger til Charlie og sjokoladefabrikken[1] og handler om perioden etter Charlie og sjokoladefabrikken.

Boken ble først publisert i 1972 og utkom på norsk første gang i 1988, oversatt av Tor Edvin Dahl.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien fortsetter hvor den forrige boken slapp, med Charlie og familien om bord på den flygende Great Glass Elevator. Heisen går ved et uhell i bane, og Mr. Wonka legger dem til ved Space Hotel USA. Men dette forveksles med å være fiendtlige agenter, spioner eller romvesen. Kort tid etter ankomst oppdager de at hotellet de ligger ved har blitt tatt over av farlige, fremmede monster kjent som The Vermicious Knids. Etter forskjellige problemer kommer Mr. Wonka og resten av gjengen endelig tilbake i Willy Wonkas sjokolade-fabrikk. Men der nekter tre av Charlies besteforeldre å forlate sengen deres.

Mr. Wonka gir besteforeldrene en formel kalt "Wonka-Vite" som gjør at de blir mye yngre. Men de tar veldig mye mer enn de behøver, og blir 80 år yngre. To av besteforeldrene blir babyer, men 78 år gamle bestemor Georgina forsvinner etter å ha blitt "minus 2 år" gammel. Charlie og Mr. Wonka reiser til "Minus-land" vor de sporer opp bestemor Georginas ånd. Fordi hun ikke har noen fysisk tilstedeværelse lenger, sprayer Mr. Wonka henne med det motsatte av "Wonka-Vite" som kalles for "Vita-Wonk" - for å aldre henne igjen. Men når de forlater Minus-land, oppdager de at bestemor Georgina nå har blitt 358 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]