Heksene (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heksene
orig. The Witches
Generell informasjon
GenreFantasyfilm,[1] barnefilm, skrekkfilm, filmkomedie, romanfilmatisering
Utgivelsesår1990
NasjonalitetStorbritannia, USA
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNicolas Roeg[1][2][3][4]
ManusAllan Scott
Basert på
Produsent(er)Jim Henson, Mark Shivas
MusikkStanley Myers
SjeffotografHarvey Harrison
KlippTony Lawson
Foran kamera
MedvirkendeJasen Fisher,[5] Anjelica Huston,[1] Mai Zetterling,[1] Rowan Atkinson,[5] Jane Horrocks,[1] Brenda Blethyn,[5] Bill Paterson,[5] Angelique Rockas,[6] Emma Relph,[7] Jenny Runacre[7]
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapJim Henson Company, Lorimar Television
Distributør(er)Warner Bros.
Netflix
Premiere(r)25. mai 1990[8]
28. juni 1990 (Tyskland)[9]
Eksterne lenker

Heksene (engelsk The Witches) er en britisk eventyrfilm fra 1990 regissert av Nicolas Roeg og basert på Roald Dahls barnebok Heksene.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I løpet av en ferie sammen med bestemoren Helga i Norge blir en 8 år gammel amerikansk gutt, Luke Eveshim, advart angående hekser, kvinnelige demoner med et ubegrenset hat mot barn. Helga forteller Luke hvordan han kan avsløre en heks fra en vanlig kvinne: «En ekte heks har klør i stedet for negler, som de gjemmer ved å bruke hansker. De er skallede som de gjemmer ved å bruke parykk som ofte gir dem utslett. En heks har også annerledes føtter uten tær, har et lilla skjær i pupillene, og har en kraftig luktesans som de bruker til å snuse frem barn. For en heks stinker barn omtrent som avføring etter hund. Jo mer møkkete barn er, desto mindre sannsynlig er det at en heks kan lukte dem.»

Helga forteller at barndomsvenninnen hennes, Erica, ble offer for en heks, og ble forbannet for å tilbringe resten av livet sitt fanget inne i et maleri. Etter at foreldrene til Luke blir drept i en bilulykke, blir Helga verge for Luke, og de flytter til England. På 9-årsdagen til Luke blir Helga syk med diabetes. Hennes lege anbefaler at de tilbringer sommeren ved sjøen. Ved et hotell langs kysten møter Luke en vennlig gutt, Bruno Jenkins. Men Luke blir uvenn med hotell-sjefen, Mr. Stringer, etter at kjæledyret hans skremmer Stringers kjæreste.

På hotellet er det også en konvensjon, og den allmektige lederen for verdens hekser deltar under navnet Eva Ernst. Luke gjemmer seg for å spionere på møtet. Eva Ernst presenterer hennes siste oppfinnelse: En trylledrikk som gjør alle verdens barn om til mus. Bruno, som fikk servert drikken tidligere, blir ført inn i rommet, blir forvandlet til en mus og flykter fra heksene. Luke blir oppdaget a heksene, og tvunget til å drikke trylledrikken, og blir forvandlet til en mus før han kommer seg unna. Luke finner snart Bruno, og gjenforenes med Helga. Luke utarbeider en plan for å beseire alle heksene, ved å snike seg inn i Evas rom for å stjele en flaske med Trylledrikken som de ønsker å bruke for å bli kvitt alle heksene. Luke og Helga forsøker å levere Bruno til foreldrene hans. Men de tror ikke på historien hennes, og de blir skremt av musen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e http://stopklatka.pl/film/wiedzmy-1990; besøksdato: 13. mai 2016.
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0100944/; besøksdato: 13. mai 2016.
  3. ^ https://www.filmaffinity.com/en/film436312.html; besøksdato: 13. mai 2016.
  4. ^ http://www.fotogramas.es/Peliculas/La-maldicion-de-las-brujas; besøksdato: 13. mai 2016.
  5. ^ a b c d http://www.imdb.com/title/tt0100944/fullcredits; besøksdato: 13. mai 2016.
  6. ^ https://www.rottentomatoes.com/celebrity/angelique_rockas; ČSFD.
  7. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  8. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]