Verdens største fersken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Verdens største fersken
orig. James and The Giant Peach
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerBarneroman
Utgitt1961
ForlagAlfred A. Knopf
Illustratør(er)Emma Chichester Clark, Quentin Blake, Lane Smith, Nancy Ekholm Burkert

Verdens største fersken (engelsk originaltittel James and the Giant Peach) er en engelsk barnebok fra 1961 av Roald Dahl. Norsk oversettelse er av Axel S. Seeberg.

Den kom ut i USA i 1961 og i Storbritannia i 1966. Boka har kommet i flere opplag også på norsk, blant annet i 1989, 1993 og 2004.

Verdens største fersken ble opprinnelig illustrert av Nancy Ekholm Burkert, men har siden blitt utgitt med tegninger av blant andre Quentin Blake.

Filmatiseringen Verdens største fersken (1996) var en kombinasjon av real- og dokkefilm i regi av Henry Selick. Filmen har gått på kino i Norge, og blitt utgitt på VHS og DVD. En Blu-ray-versjon med norsk tekst kom i 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

James Henry Trotter bor sammen med foreldrene sine i et hus ved sjøen. Men når han er fire år gammel, rømmer et neshorn fra en dyrehage og spiser opp begge foreldrene hans. James ender opp hos to grusomme tanter, Spiker og Sponge. Men i stedet for å ta vare på ham, behandler de ham dårlig, gir ham feil mat, og tvinger ham til å sove på gulvet.

Etter å ha bodd hos tantene sine i tre år, møter James en mystisk mann som gir ham en pose magiske krystaller, og instruerer James om å bruke dem i en drikk som vil endre livet hans til det bedre. Men når han kommer hjem, snubler James og mister alle krystallene. Et fersken-tre i nærheten produserer deretter en enkelt fersken som snart vokser til å bli like stort som et hus. Spiker og Sponge bygger et gjerde rundt huset, og tjener penger ved å selge billetter til turister. James blir låst inne i huset, og kan bare se på fersken-treet gjennom vinduet på soverommet hans.

Etter at alle turistene har gått sin vei, får James i oppdrag å rydde og ta ut søppel. Han oppdager en tunnel i en fersken. Han møter blant annet et tusenbein, frøken edderkopp, en gammel grønn gresshoppe, meitemark, en marihøne, en silkeorm og flere andre skapninger som umiddelbart blir vennene hans. Dagen etter kuttes stammen av fersken-treet, og får den til å rulle bort og knuse tantene til James. Den ruller videre mot en sjø, og blir omgitt av glupske hai.