Den magiske fingeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den magiske fingeren
orig. The Magic Finger
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerBarnelitteratur
Utgitt1966[1]
Illustratør(er)William Pène du Bois

Den magiske fingeren (originaltittel The Magic Finger) er en barnebok skrevet av Roald Dahl fra 1966. Den handler om en jente som har en magisk finger. Når hun blir sint putrer det inni fingeren hennes, og merkelige ting kan skje. Hun aner ikke hvordan hun gjør det, men har hatt det helt siden hun ble født.

Boken ble illustrert av Pat Marriott, Tony Ross, og Quentin Blake.

Handling[rediger | rediger kilde]

The Magic Finger er fortalt av en ikke-navngitt åtte år gammel jente (uttrykt av Anne Clements i Storbritannia) som vokser opp på en gård på den engelske landsbygda, vegg i vegg med Gregg-familien som har en lidenskap for å jakte på dyr og fugler. Hennes magiske finger var en evne jenta har, som aktiveres utilsiktet hver gang hun blir veldig irritert: fingeren kan på egen hånd skyte ut en stråle av elektrisk energi, som tilsynelatende oppsøker den som har gjort jenta sint - med uforutsigbare konsekvenser. En dag ser jenta herr Gregg og hans to sønner Philip og William (på 8 år og 11 år) komme hjem fra en jakt, med en hjort som de nettopp har drept - og de gjør narr av henne.

I raseri bruker hun fingeren sin på hele Gregg-familien: så våkner de neste morgen og oppdager at de har krympet til størrelsen på fugler . De har også utviklet vinger, i stedet for vanlige armer. Når de forsøker ut de nye vingene sine, flyr Gregg-familien ut av hjemmet sitt. Men huset deres blir umiddelbart blir okkupert av fire ender på størrelse med menneskelige hender. Gregg-familien blir derfor tvunget til å bygge et rede i et gammelt tre for natten. Morgenen etter oppdager Gregg-familien at, i en stor reversering av vanene deres, holder tre av endene holder familiens jaktgevær. Desperat overtaler herr og fru Gregg endene til ikke å skyte dem, men andemoren håner dem for familiens forkjærlighet for å skyte - spesielt dagen før, når de skjøt alle 6 av andas dyrebare barn.

Herr Gregg går med på å ødelegge alle 3 våpnene med en stor hammer, og sverger å aldri skade en annen and, hjort eller andre dyr igjen. De fire endene reiser deretter tilbake mot innsjøen hvor de tidligere bodde. Deretter oppdager Gregg-familien at de er tilbake til det normale, og at de har fått hjemmet sitt tilbake. Den 8 år gamle jenta kommer innom gården til Gregg-familien igjen, og oppdager at familien (som har forandret etternavnet sitt til Egg) har endret helt og fullt. De tar nå godt vare på fuglene, isteden for å drepe eller skade dyr. Samtidig som Philip og William forteller jenta hele historien deres, tiltrekker lyden av skuddveksling i det fjerne jentas oppmerksomhet. Hun kjenner derfor den magiske fingeren sin lade seg opp igjen.

Norske utgaver[rediger | rediger kilde]

Boken er utgitt på norsk på Gyldendal og Gyldendal Tiden med norsk oversettelse ved Tor Edvin Dahl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


  1. ^ 1001 Children's Books You Must Read Before You Grow Up (engelsk). 2009. ISBN 978-0-7333-2562-5. OCLC 681782161. Wikidata Q4546070.