The Gremlins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også filmen fra 1984, Gremlins
The Gremlins
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerBarnelitteratur
Utgitt1943
ForlagThe Walt Disney Company, Dark Horse Comics
Illustratør(er)Bill Justice
OCLC156782274
ISBN 978-1-59307-496-8

The Gremlins er en barnebok skrevet av den britiske forfatteren Roald Dahl i 1943. Boken er ikke oversatt til norsk. Boken ble skrevet til Walt Disney, som lagde en tegnefilm av boken, men filmen ble ikke utgitt. The Gremlins handler om jagerpiloter under den andre verdenskrig, og de ukjente farene som befinner seg i luften. Gremlins er noen små «djevler» som blant annet begynner å spise på flyene under kampens hete.

Ordet «Gremlin» ble brukt av RAF jagerpiloter fra 20-tallet, disse dyrene fikk som regel skylden for alle tekniske feil med flyene under flygning. Flere forfattere og filmskapere har brukt dette navnet i etterkant, i andre sammenhenger. Dahls bok The Gremlins har ingen direkte sammenheng med Hollywood-filmen Gremlins fra 1984.

Utdypende handling[rediger | rediger kilde]

Historien omhandler de rampete mytiske skapningene, som har fått kallenavnet Gremlins. De blir ofte brukt av piloter fra Royal Air Force, som en forklaring på forskjellige mekaniske problemer og andre uhell. Gremlins' motivasjon for å sabotere britiske fly, er fordi de ønsker hevn på grunn av ødeleggelsen av skogen hvor Gremlinene bor. Denne skogen ble ødelagt for å gjøre plass til en fabrikk.

Hovedpersonen i boken, Gus, får sin Hawker Hurricane-jagerfly ødelagt over Den engelske kanal på grunn av en Gremlin, og må hoppe ut i fallskjerm over vannet. Men Gus klarer å overbevise Grelims om at de burde slå seg sammen mot deres felles fiende, Adolf Hitler og nazistene, i steden for å bare slåss mot hverandre. Etter hvert blir Gremlinene trent opp av Royal Air Force til å reparere, snarere enn å sabotere, fly.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]