Matilda (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den britiske krim- og barnebokforfatteren Roald Dahl (1916–90) hadde norske foreldre. Dahl er kjent for en lang rekke barnebøker, blant annet: Charlie og sjokoladefabrikken (1964), Den fantastiske Mikkel Rev (1970), Danny og den store fasanjakten (1975), Georgs magiske medisin (1981), SVK (1982), Heksene (1983) og Matilda (1988).

Matilda (engelsk Matilda) er en barnebok fra 1988 av den norsk-walisiske forfatteren Roald Dahl. Den forteller en fantasifull historie om det 7-årige vidunderbarnet Matilda, hennes uinteresserte familie, den snille læreren frøken Honey og den strenge rektoren Miss Trunchbull. Boka ble illustrert av Quentin Blake.

Handlingsgang[rediger | rediger kilde]

Matilda er en liten begavet jente som blir født inn i en familie hvor hun ikke passer inn. Foreldrene hennes og broren hennes bryr seg lite om henne. Matilda er alene hjemme hver dag, fordi foreldrene er på jobb. Hun lærer seg raskt å lese. Før hun begynte på skolen hadde hun lest igjennom alle bladene de hadde i huset og barnebøkene på biblioteket. Da hun endelig får begynne på skolen, har hun en forferdelig rektor som heter Miss Trunchbull. Miss Trunchbull hater barn og respekterer dem ikke. Frøken Honey er læreren til Matilda, og er kjempesnill med alle elevene. Til slutt tar Matilda hevn på miss Trunchbull, og det hele ender med at foreldrene til Matilda må flykte fra politiet. Matilda blir adoptert av frøken Honey, og de flytter sammen i frøken Honeys hus, hvor de lever lykkelig i alle sine dager.

Filmen Matilda kom ut i 1996 med Danny DeVito som regissør og i hovedrollen som faren til Matilda.