Matilda (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Matilda
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerAction
Utgitt1988
ForlagPenguin Books
Illustratør(er)Quentin Blake

Matilda (engelsk Matilda) er en barnebok fra 1988 av den norsk-walisiske forfatteren Roald Dahl.[1][2] Boka ble illustrert av Quentin Blake.

Hovedpersonen er det 7-årige vidunderbarnet Matilda, som har blitt født inn i en familie hvor hun ikke passer inn. Foreldrene hennes og broren hennes bryr seg lite om henne, og verdsetter ikke hennes lærelyst. Matilda er alene hjemme hver dag, fordi foreldrene er på jobb. Hun lærer seg raskt å lese. Før hun begynte på skolen hadde hun lest igjennom alle bladene de hadde i huset og barnebøkene på biblioteket.

Når Mailda begynner på skolen, har hun en forferdelig rektor som heter Miss Trunchbull. Miss Trunchbull hater barn. Frøken Honey er læreren til Matilda, og er kjempesnill med alle elevene. Til slutt tar Matilda hevn på miss Trunchbull. Det hele ender med at foreldrene til Matilda må flykte fra politiet fordi faren har malt om og byttet skiltene på bilene til bankranere (i filmen er det fordi han har stjålet bildeler). Matilda blir adoptert av frøken Honey, og de flytter sammen i frøken Honeys hus, hvor de lever lykkelig i alle sine dager.

Filmen Matilda kom ut i 1996 med Danny DeVito som regissør og i hovedrollen som faren til Matilda.[3][4] I filmen var handlingen blitt flyttet fra Storbritannia til USA. En musikalversjon av boken hadde premiere i 2010.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Matilda Arkivert 28. september 2014 hos Wayback Machine.; roalddahl.com
  2. ^ Snorre Evensberget. Litterært leksikon. Stenersen, 2000. ISBN 82-7201-261-8
  3. ^ Matilda; imdb.com
  4. ^ Filmstudieark Roald Dahls Matilda; filmweb.no
  5. ^ matildathemusical.com