Gutt (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gutt
orig. BOY
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerSelvbiografi, barnelitteratur
Utgitt1985
ForlagJonathan Cape
Illustratør(er)Sarim

Gutt (engelsk Boy) er en selvbiografi av Roald Dahl, skrevet for barn og utgitt i 1984.[1] Den norske oversettelsen ved Tor Edvin Dahl utkom i 1986.[2]

En stor del av boken handler om hendelser på kostskolen. Noe er fra sommerferiene i Norge. Boken avsluttes med at Dahl får jobb i Øst-Afrika, og reiser dit. Hendelsene der skildres i På egne vinger (norsk utgave 1987).

Handling[rediger | rediger kilde]

Roald Dahls far Harald Dahl og mor Sofie Hesselberg var nordmenn som emigrerte til Wales før første verdenskrig - og slo seg ned i Cardiff. Harald ble utsatt for en uheldig ulykke som tenåring på slutten av 1870-tallet, når han brakk venstre arm i det han forsøkte å fikse taket på familiens hjem og deretter falt av stigen. En doktor ble tilkalt, men var beruset ved ankomst og Harald fikk feil diagnose. Som resultat ble Haralds arm svært skadet. Legene innså at de hadde gjort en feil, og den eneste måten å ikke holde ham i den tilstanden var å amputere venstre arm. Harald levde med en arm resten av livet, men han lot ikke mangelen på en arm hindre ham.

Harald Dahl fikk to barn sammen med sin første kone, Marie, som døde kort tid etter fødselen av deres andre barn. Harald giftet seg deretter med Sofie Magdalene Hesselberg - Roalds mor. Harald var mer enn 20 år eldre enn Sofie, han var født i 1863 og hun var født i 1885. Når Roald Dahl ble født i 1916, var faren 53 år gammel. I 1920 var Roald Dahl fremdeles bare var tre år gammel, og hans syv år gamle søster Astri døde på grunn av komplikasjoner som følge av blindtarmbetennelse. Bare noen få uker senere døde Roalds far av lungebetennelse, 57 år gammel - kort tid før Dahls yngste søster ble født.

Som fortelleren av boken antyder Dahl at faren hans døde av sorg etter tapet av datteren sin. Roalds mor sto overfor valget om å flytte barna tilbake til Norge for å være i nærheten av familien, eller flytte til et mindre hus i Wales for å fortsette barnas utdanning i Storbritannia. Hun kom snart til beslutningen om å forbli i Sør-Wales, og var fast bestemt på at barna hennes skulle utdannes ved engelske skoler - ettersom faren deres alltid hadde uttalt at engelske skoler var de beste i verden.

Roald Dahl begynte på skole i Cardiff i 1921, når han var fem år gammel. Men han gikk der bare i ett år, men hadde få minner fra tiden sin der. Fra han var ni år gammel gikk Dahl ved St Peter's School, en internatskole i Weston-super-Mare - hvor han gikk i fire år. Etter at Dahl forlot skolen i 1934, avslo han muligheten til å begynne ved et universitet. Han skaffet seg i steden en stilling for Shell, og reiste ofte over hele Storbritannia i forbindelse med jobben. Men etter hvert får Dahl tilbud om en jobb i Øst-Afrika, og reiser dit.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tenfjord, Jo (1918-2007) (1998). Roald Dahl. [Oslo]: Biblioteksentralen. ISBN 8270222186. 
  2. ^ Dahl, Roald (1916-1990) (1986). Gutt: fortellinger fra barndommen. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205167826.