Hopp til innhold

Willy Wonka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Willy Wonka er en fiktiv person som er en av hovedpersonene i Roald Dahls barnebok Charlie og sjokoladefabrikken og Charlie og den store glassheisen. Karakteren ble portrettert av Gene Wilder i Charlie og sjokoladefabrikken fra 1971, og han ble spilt av Johnny Depp i Charlie og sjokoladefabrikken fra 2005.

Willy Wonka er verdens beste sjokoladefabrikant og lever isolert fra omverden i sin gigantiske fabrikk kalt Wonkaland. Willy Wonka er en mann uten barndom; faren var den strenge og prestisjetunge tannlegen Dr. Wonka, og Willy brøt all kontakt med ham i en alder av 11 år.

Willy Wonkas lidenskap er sjokolade og godterier, som et slags hån mot faren hans fordi han ikke fikk lov å spise godterier som ung. Willy Wonka har vunnet alle mulige priser for godteriene sine. Sjokoladefabrikken hans er den største i verden: 47 ganger så stor som den nest største!

I Charlie og sjokoladefabrikken har Willy Wonka gjemt fem gylne billetter i fem tilfeldige sjokoladebarer fra fabrikken hans. De som kjøper en av disse fem sjokoladene skal belønnes med en omvisning ved sjokolade-fabrikken hans, i følge med hver deres voksen-person, samt så mye sjokolade de ønsker seg så lenge de lever. De fem barna som finner disse billettene, er imidlertid ikke klar over at denne omvisningen også er en konkurranse for å teste deres moralske karakter. Etter hvert som rundreisen fortsetter, blir fire av de fem barna etter hvert eliminert, og Charlie Bucket blir til slutt kåret som vinner. På dette tidspunktet avslører Willy Wonka at den virkelige premien faktisk er hele sjokolade-fabrikken hans, fordi han trenger noen til å overta den og passe på alle Oompa-Loompaene som arbeider der etter at Wonka skal pensjonere seg.

Wonka introduseres som en "liten mann" med fippskjegg, iført lilla frakk, grønne bukser og topphatt. Han er oppstemt og beveger seg raskt som et ekorn, selv om han senere forteller Charlie at han er "mye eldre enn du tror."[3]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]