Hopp til innhold

SVK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SVK kan også referere til Slovakia.
SVK
orig. The BFG
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerHorrornovelle, barneroman
Utgitt1982
ForlagJonathan Cape, Penguin Books
Illustratør(er)Quentin Blake

SVK (originaltittel: The BFG) er en barnebok skrevet av den britiske forfatteren Roald Dahl i 1982. Norsk oversettelse utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 1984.

En tegnefilm basert på boken kom i 1989, og spillefilmen SVK - Store Vennlige Kjempe kom i 2016.

«SVK» er den norske forkortelsen for «Store Vennlige Kjempe», som boken handler om. Originaltittelen, (The) BFG, står for «Big Friendly Giant».

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En åtte år gammel foreldreløs jente ved navn Sophie bor på et barnehjem drevet av fru Clonkers. Hun får ikke sove, og legger merke til et merkelig syn på gaten; en gigantisk kjempe, som bærer en veske og en merkelig trompet. Han oppdager Sophie, som forsøker å gjemme seg, men kjempen plukker henne opp gjennom vinduet. Så løper han raskt til en stor hule, som han går inn i. Når han setter Sophie ned, tror hun at kjempen vil spise henne. Kjempen ler og forklarer at de fleste kjemper spiser mennesker. Men kjempen sier at han ikke kommer til å spise henne, fordi han er den Store Vennlige Kjempen, forkortet til SVK.

SVK forklarer at Sophie må bo hos ham for alltid, slik at ingen får vite om hans eksistens. Han advarer Sophie om risikoen ved å forlate hulen hans, fordi hans ni naboer garantert kommer til å spise henne hvis de oppdager henne. Han forklarer også hva han gjør med trompeten og kofferten sin: Han fanger drømmer, lagrer dem i hulen, og gir deretter de gode drømmene til barn over hele verden. Han ødelegger alle de dårlige drømmene. SVK forklarer så at han spiser den eneste spiselige planten som vokser i gigantenes hjemland, snozzcumbers, som er noen ekle stripete agurk-lignende grønnsaker med vorte-lignende vekster som smaker froskeskinn og råtten fisk.

En annen gigant, kalt Bloodbottler, stormer deretter inn i hulen. Sophie gjemmer seg i en snozzcumber, og blir nesten ved et uhell spist av Bloodbottler. Men han spytter henne ut, og går sin vei i avsky. Neste morgen tar SVK med seg Sophie til drømmeland, for å fange flere drømmer. Men de plages av andre menneske-etende giganter underveis, spesielt av deres leder Fleshlumpeater, den største og mest fryktinngytende av alle gigantene. I Drømmelandet demonstrerer SVK sine drømme-fangende ferdigheter for Sophie. Men SVK fanger et mareritt ved en feil, og bruker dette til å starte en konflikt mellom de andre gigantene, når Fleshlumpeater har et mareritt om en gigantisk morder ved navn Jack.

Sophie overtaler SVK senere til å henvende seg til dronningen av England, om å fengsle de andre gigantene. For dette formål bruker hun kunnskapen sin om London for å navigere SVK til Buckingham Palace, hvor SVK skaper et mareritt for dronningen som beskriver de menneskeetende gigantene. En flåte av helikoptre følger deretter etter Sophie og SVK til gigantenes hjemland, hvor gigantene blir bundet mens de sover. Helikoptrene frakter dem tilbake til London, hvor de blir fengslet i en 150 meter dyp grop med et høyt sikkerhetsgjerde. I mellomtiden blir barnehjemmet Sophie tidligere bodde på, lagt ned og solgt.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

 • Sophie: Den fantasifulle, kreative og godhjertede hovedpersonen i historien.
 • SVK er en vennlig 24 fot høy gigant, med overmenneskelig hørsel og enorm hastighet.
 • Dronningen: Den britiske monarken.
 • Mary er dronningens hushjelp.
 • Mr. Tibbs er dronningens butler.
 • Mrs. Clonkers: Direktøren for barnehjemmet hvor Sophie bor i begynnelsen av boken
 • Lederen for hæren og luftvåpenet: To bombastiske offiserer.
 • Ni menneskeetende kjemper: Hver menneske-etende kjempe er omtrent 50 fot høy.
 • The Fleshlumpeater: Lederen for de andre åtte menneske-etende gigantene. Den største og mest forferdelige av gjengen.
 • The Bloodbottler: Nestkommanderende etter Fleshlumpeater, og den smarteste i gjengen. Han har en forkjærlighet for smaken av menneske-blod.
 • The Meatdripper: En av de ni menneske-etende gigantene. Han later ofte som han er et tre i en park, slik at han kan plukke opp menneskene som går i parken under ham.
 • The Childchewer: En av de ni menneske-etende gigantene.
 • The Butcher Boy: Den yngste av de ni mennesk-eetende gigantene.
 • Maidmasher: En av de ni menneske-etende gigantene.
 • The Bonecruncher: En av de ni menneske-etende gigantene.
 • Gizzardgulper: Den minste av de ni menneske-etende gigantene.


Autoritetsdata