Dustene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dustene
orig. The Twits
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerBarneroman
Utgitt1980
ForlagJonathan Cape
Illustratør(er)Quentin Blake
Sider108
ISBN 978-1-904357-33-9

Dustene (engelsk originaltittel The Twits) er en barnebok av den britiske forfatteren Roald Dahl (1916–1990). Den ble skrevet i 1979 og gitt ut på engelsk i 1980 og på norsk i 1991.[1] Bokens hovedpersoner er Herr og Fru Dust som er to usedvanlig stygge og usympatiske personer.[2] Herr og Fru Dust fanger fugler ved å klistre superlim på grener i treet utenfor huset deres, og spiser deretter fuglene.

Dustene ble kåret til den 16. beste barneboken noensinne da 4000 briter mellom 16 og 65 år skulle stemme frem sine favoritter fra barndommen.[3]

Boken er illustrert av tegneren Quentin Blake (født 1932).

Handling[rediger | rediger kilde]

Et grusomt, hevngjerrig, ondskapsfullt ektepar, kjent som Twits, bor sammen i et murhus uten vinduer. Ekteparet spiller kontinuerlig ekle praktiske spøker om hverandre, drevet av hat mot hverandre. De holder også en familie med kjæledyr-aper, kalt Muggle-Wumps. Twits-paret, som er pensjonerte sirkus-ansatte, forsøker å lage et spesielt ape-sirkus. Men de krever alltid at apene skal stå på hodet i timevis. Mr. Twit bruker lim kalt «Hugtight» i håp om å fange fugler, som Mrs. Twit kan lage til en pai. Men apene deres forsøker å advare fuglene før de lander på treet, men de engelsk-talende fuglene forstår ikke apenes afrikanske språk. En gang i uken flyr Roly-Poly-fuglen for å besøke apene, for å redde fuglene i all hemmelighet ved å fungere som en tolk mellom de forskjellige språkene.

En tirsdag kveld legger en gruppe på fire gutter merke til en stige ved siden av dette treet. Guttene bestemmer seg for å klatre opp i treet, uten å være klar over at det var lim på stigen. Onsdag morgen ser Mr. Twit at guttene har skremt vekk fuglene. Mr. Twit blir rasende på dem, men guttene slipper unna. Mr. Twit forsøker flere ganger å fange fuglene og, lei av å ikke komme noen vei, bestemmer Mr. Twit seg for å kjøpe våpen sammen med sin kone for å drepe dem. Muggle-Wumps kommer på en idé om å bruke Mr. Twits lim for å feste alle møblene til taket deres, men fuglene kommer på en idé om å smøre lim på Twits-ekteparet sine hoder. Sjokkerte skynder ekteparet seg inn i hjemmet sitt, og oppdager alt rotet. Mr. Twit foreslår at de står på hodet, slik at de er riktig vei opp. Roly-Poly-fuglen tilbyr deretter å fly Muggle-Wumps hele veien tilbake til Afrika, og Muggle-Wumps kommer seg unna.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Mr. Twit er en ond person som har hår som dekker hele ansiktet, med unntak av pannen, øynene og på nesen. Fordi han aldri vasker håret, inneholder barten hans rester av mat, inkludert hermetiske sardiner, ost og cornflakes. Av og til slikker han disse matrestene og spiser dem når han blir sulten. Han forsøker å fp fru Twit til å føle at hun krymper, og forlenger derfor stolen og stokken hennes, til hun var overbevist om at hun ble kortere. Han og kona mishandler apene deres, Muggle-Wumps, som de alltid holder innelåst i et bur i hagen.
  • Mrs. Twit er den fryktelig stygge, truende kona til Mr. Twit. Hun sies å ha et ganske fint ansikt en gang. Men de stygge tankene hennes begynte å vise seg i ansiktet hennes, frem til hun var så stygg at folk aldri orket å se på henne lenger. Hun utnytter glassøyet sitt til å spille vitser mot ektemannen sin, og demonstrerer flere handlinger av grusomhet og ondskap gjennom hele historien. Hun bruker en spaserstokk som våpen mot uskyldige barn og dyr. Hun serverte en gang Mr. Twit en lunsj med ormer, forkledd som spagetti.

Skøyerstreker[rediger | rediger kilde]

En rekke skøyerstreker fremmer handlingen i historien.

  • Mrs. Twit fjerner glassøyet sitt og slipper det i ektemannens drikke. Når han tømmer kruset oppdager han øyet, noe som skremmer ham forferdelig. Mrs. Twit ler, og gleder seg over at dette beviser at hun alltid holder øye med ham.
  • Som hevn etter glassøye-trikset plasserer Mr. Twit en frosk i sengen til Mrs. Twit, som han påstår kommer til å bite av tærne hennes. Mrs. Twit besvimer, og Mr. Twit spruter en kanne kaldt vann i ansiktet hennes. Hun kommer seg snart, og frosken hopper på ansiktet hennes for å komme nær vannet.
  • For å ta hevn etter frosken, legger Mrs. Twit små ormer fra hagen deres i kokt spaghetti - som hun deretter serverer til ektemannen. Etter at han har spist middagen, avslører Mrs. Twit med glede sannheten, til Mr. Twits store redsel og avsky.
  • Som hevn etter spaghetti-trikset limer Mr. Twit små tre-stykker som ikke er tykkere enn en krone på Mrs. Twits stokk hver natt - så vel som på stolbena, og får fru Twit til å tro at hun sakte krymper. Mr. Twit skremmer henne deretter ved å påstå at hun har fått en sykdom som kalles «shrinks» som gjør at hun vil forsvinne. For å kurere dette binder Mr. Twit deretter Mrs. Twit i hagen på 60 ballonger, og har til hensikt å forlate henne der en stund for å lære henne en lekse.

Referanser[rediger | rediger kilde]