Busan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Busan
Hangul: 부산광역시
Hanja: 釜山廣域市
RR: Busan Gwangyeoksi
MR: Pusan Kwangyŏksi

Flagg

Våpen

LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
DelstatYeongnam
HovedstadYeonje-gu
Postnummer46000
Retningsnummer51
Areal769,83 km²
Befolkning3 453 198[1] (2018)
Bef.tetthet4 485,66 innb./km²
Høyde o.h.30 meter
Nettsidewww.busan.go.kr
Kart
Busan
35°10′48″N 129°04′30″Ø

Busan.

Busan (Busan Gwangyeoksi, tidligere også kjent som Pusan) er en by i Sør-Korea. Byen ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya ved Koreastredet og er landets nest største by med sine vel 3,6 millioner innbyggere.

Busan er landets viktigste og verdens femte travleste havn.[2] De tettest befolkede delene av byen er i smale daler mellom Nakdongelva og Suyeongelva, med mindre fjellkjeder som skiller enkelte bydeler fra hverandre. Byen har en omfattende industri med blant annet bil- og tekstilproduksjon og skipsbyggingsindustri. Administrativt er den inndelt i femten bydeler, samt ett fylke.

Byen var ett av få områder som forble under sørkoreansk kontroll gjennom hele Koreakrigen, og byen var også for en kort stund landets hovedstad.

Busan var vertskap for Asialekene 2002 og APEC Korea 2005, og vertskapsby for Fotball-VM 2002, og er foruten dette et internasjonalt senter for konferanser i landet. 14. november 2005 vedtok byen at den vil søke om å få arrangere Sommer-OL 2020.[3]

I Busan finnes verdens største kjøpesenter, Shinsegae Centum City[4] og er åsted for en rekke skyskraperprosjekter, inkludert det 110-etasjers og 510 høye Lotte Super Tower, som etter planen skal bli verdens høyeste bygning i 2013 etter Burj Khalifa i Dubai og Taipei 101 i Taipei.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Geochilsan-guk eksisterte i det andre, tredje og fjerde århundre som en del av konføderasjonen Jinhan. Denne ble slukt av Silla og gitt navnet Geochilsan-gun. Ordet Geochilsan betyr et ugjestmildt fjellområde, trolig som en referanse til Hwangnyeongfjellet, som i dag ligger i byens sentrum.

Gravgoods som er funnet i gravhauger i Bokcheon-dong indikerer at et avansert samfunn, styrt av mektige ledere fantes i Busan-området under utviklingen av Koreas tre kongedømmer omtrent år 300-400. Gravplassene ble bygd på toppen av en fjellkjede med utsikt over et stort område, som i dag utgjør Dongnae-gu og Yeonje-gu. Arkeologer har gravd ut over 250 jernvåpen og bearbeidede metallgjenstander fra grav nr. 38, en grav med et trekammer, i Bokcheon-dong.

I 757 ble Geochilsan-gun gitt navnet Dongnae, som brukes den dag i dag på et område nord for Busans sentrum.

Fra begynnelsen av det femtende århundre, bestemte den koreanske regjeringen at Busan skulle være en handelsby med forbindelse til Japan, og tillot også at japanske handelsfolk fikk bosette seg i området. Andre japanske bosettinger finnes i Ulsan og Jinhae men ble senere lagt ned. Men bosettingen i Busan, som ble kalt for Waegwan fortsatte helt til Imjinkrigen i 1592. Etter krigen ble de diplomatiske forbindelsene mellom det nye japanske shogunatet etablert i 1607, og Busan Waegwan ble tillatt gjenreist. Den japanske bosettingen som senere ble flyttet til Choryang eksisterte helt til Korea fikk erfaring med moderne diplomati i 1876, da Busan ble Koreas første internasjonale havn.

Det sørvestre Busan, fotografert av satellitten Spot.

Under Japans kolonisering av Korea ble Busan kjent under sitt japansk-gitte navn, Fusan og utviklet til et senter for handel med Japan. Busan var den enesten byen i Korea som fikk en trikk før elektrifiseringen i 1924. Busan var sammen med Daegu de eneste to større koreanske byene som ikke ble inntatt av nordkoreanske soldater under Koreakrigen, og ble derfor tilholdssted for mange koreanske flyktninger[6] under krigen. Busan var også midlertidig sørkoreansk hovedstad, mens det meste av Sør-Korea var besatt av nordkoreanske soldater høsten 1950. FN-styrkene etablerte en forsvarssone rundt byen, også kjent som Pusan-perimeteret (etter det tidligere koreanske navnet på byen) sommeren og høsten 1950. Byen har siden utviklet seg til en moderne metropol med sterk urban karakter.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Busan ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya. Beliggenheten ved kysten har satt sitt preg på byens historie og utvikling. De mange buktene og øyene utenfor byen har gitt byen mange gode havnemuligheter. I Busan renner elva Nakdong ut i Koreastredet. Som i mange koreanske byer ligger det flere fjell inne i Busan, på mellom 100 og 400 moh, som Gudeokfjellet, Baegyangfjellet, Sanghakfjellet, Hwangnyeeongfjellet, Gaejwafjellet og Jangfjellet. De fleste fjellpregede områdene er avsatt til nasjonalparker og rekreasjonsområder. Havneområdet ligger beskyttet av øya Yeongdo. Fjellkjeden Geumjeong som strekker seg opptil 700 moh, ligger nord for Busan og er et mye brukt reisemål for Busans innbyggere. Det er også Haeundaestranda.

Klima[rediger | rediger kilde]

Med sin geografiske posisjon i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya har Busan fuktig subtropisk klima (Köppens klimaklassifisering: Cfa). Ekstremt høye og lave temperaturer er sjeldne. Periodene mai til juli sent om våren og tidlig på sommeren er det vanligvis kaldere ved kysten enn i innlandet på grunn av påvirkningen fra havet. Seint på sommeren og tidlig på høsten, august og september er vanligvis varme og fuktige og Busan kan oppleve tropiske sykloner. 15. september 1959 passerte supertyfonen Sarah Busan og førte til enorme ødeleggelser. En uvanlig kraftig storm opplevde byen 12. september 2003 som også skadet både skip og bygninger og førte til 48 dødsfall.

De beste månedene er oktober og november som er en skyfri periode med behagelige temperaturer. Vintrene er kalde og tørre med høye vinder, men mildere enn andre deler av Korea, som for eksempel Jeju og andre øyer langs sørkysten.

Busan og omegn får i gjennomsnitt snø seks dager i året. Dette gjør at relativt lite snø kan føre til store problemer for dagliglivet i byen.

Klimadata for Busan
Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Normal maks. temp. °C 7.6 9.1 13.0 17.8 21.5 24.0 27.3 29.2 26.1 22.1 16.1 10.3 18,68
Døgnmiddeltemp. °C 3.5 4.8 8.8 13.8 17.8 20.9 24.6 26.2 22.7 17.9 11.9 6.1 14,92
Normal min. temp. °C -0.7 0.5 4.6 9.7 14.0 17.7 21.9 23.2 19.2 13.7 7.6 1.8 11,10
Nedbør (mm) 37.8 44.9 85.7 136.3 154.1 222.5 258.8 238.1 167.0 62.0 60.1 24.3

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Busans administrative inndeling.

Busan er inndelt i 15 gu (bydeler) og ett gun (fylke).

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Haeundae
Jagalchi Market

Busan havn er verdens femte største. Dette og tilhørende næringer som transport og shipping er en viktig del av byens næringsliv. Siden 1978 har Busan åpnet tre nye kontainerhavner; Jaseungdae, Shinsundae og Gamman. Busan havn kan håndtere 13,2 millioner TEU årlig.

Busan-Jinhae frie økonomiske sone ble etablert for å styrke Busans betydning som et internasjonalt senter for handel og transport.

Shopping og finans[rediger | rediger kilde]

Busan har flere finans- og forretningssentere, nært knyttet opp til byens kommunikasjoner og universiteter. De to største finanssentrene er Seomyeon og Gwangbok-dong/Nampo-dong. For de shoppingglade finnes det fire sentre som utmerker seg: Seomyeon, Gwangbok-dong, Busan Dae Hakap i Jangjeon-dong og Haeundae.

Seomyeon er et kommunikasjonssenter i byens sentrum. Her krysser to av byens tre undergrunnsbanelinjer hverandre, noe som gjør stedet til et av de travleste i byen. Her ligger også de lokale avdelingskontorene til nasjonale selskap og internasjonale banker, og er et stadig viktigere shopping og underholdningsstrøk. Rett ved ligger Bujeonmarkedet, som er byens største tradisjonelle marked. Et av selskapene en finner her er Yeolmae Food.

Gwangbok-dong, Nampo-dong og Jungang-dong utgjør byens gamle finanssenter. Restaurantene i området baserer seg på lange familietradisjoner med oppskrifter som er brakt videre i generasjoner. JagalchiMar normal Ckedet, som ligger nær haveområdet, er et marked som strekker seg over flere smale gater og streder, og er spesielt kjent for fiskemarkedet. I nærheten ligger Gukjemarkedet. Jungang-dong er kjent for sine mange advokatfirma, det gamle innvandringsdepartementet og de internasjonale fergerutene til Japan. Mellom Jungang-dong 7-Ga og 8-Ga[7] konstrueres for tiden Lotte World II.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Universiteter[rediger | rediger kilde]

Andre institusjoner[rediger | rediger kilde]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Parker og friområder[rediger | rediger kilde]

Beomeosa Temple

Geumjeongfjellet i vest er et populært utfartsområde i helger og ferieperioder. Beomeosa er byens viktigste buddhisttempel.

Dongnae-gu er byens strøk for de velstående. Dongnae Oncheon er et naturspa med utendørsbad, hoteller, restauranter, klubber og shoppingfasiliteter. Chungnyeolsa er en konfusiansk helligdom for soldater som døde under kampene mot japanske angripere mot Dongnaefortet i det 16. århundre.

Busan kalles for Koreas sommerhovedstad fordi byen trekker turister til alle sine seks badestrender. Taejongdae er en naturpark med fantastiske fjellformasjoner mot havet på øya Yeongdo utenfor havneområdet.

Området kjent som «Foreigners' Shopping Street» omtales som oftest som «Texas Street» nær havneområdet, med flere lokale forretninger som fokuserer på områdets store russiske befolkning, samt mannskap på skip som anløper havna. Området var opprinnelig det lokale Chinatown, og har fremdeles en kinesisk skole. Den kinesiske tilstedeværelsen gjorde området til underholdnings og forretningsområdet for amerikanske soldater på 1940- og 1950-tallet.

Templer, helligdommer og historiske steder[rediger | rediger kilde]

Kunst[rediger | rediger kilde]

PIFF

Busan er kjent for Pusan International Film Festival (PIFF), en stor og kjent filmfestival i Asia, som trekker filminteresserte til byen fra hele verden. Busan-biennalen er en kjent internasjonal samtidskunstbiennale som arrangeres annethvert år.

Museer[rediger | rediger kilde]

  • Bokcheon Museum
  • Busan Modern History Museum
  • Busan Museum
  • Busan Museum of Modern Art
  • Busan National University Museum
  • Dongsam-dong Shell Midden Museum
  • Dong-A University Museum
  • Dong-eui University Museum
  • Kyungsung University Museum
  • Temporary Capital Commemoration Hall

Kjøkken[rediger | rediger kilde]

En fargerik pannekake; Dongnae pajeon

Busan var et senter for militære aktiviteter i det sørlige Korea og et viktig senter for de diplomatiske forbindelsene med Japan. Høyere offiserer og personer fra det japanske hoffet besøkte byen regelmessig.

Dette førte til behov for å lage mat som de japanske besøkende ville ha, noe en ser resultatet av i dag. Dongnae pajeon (동래파전), er en variant av pajeon, eller en slags pannekake med grønnsaker og sjømat.[9][10]

Under Koreakrigen ble Busan oversvømmet av flyktninger fra resten av landet. Noen av flyktningene ble værende etter krigen og tok med seg sine lokale særpreg, som senere er tilpasset Busanområdet. Et eksempel på slik mattilpassning er milmyeon (밀면) som er en variant av naengmyeon, kald bokhvetenuddelsuppe, som opprinnelig kommer fra Hamhung og Pyongyang i Nord-Korea.[11][12] Dwaeji gukbap (돼지국밥) er også et resultat av Koreakrigen. Det er en suppe med svinekjøtt som har blitt mer og mer populær over hele landet.[13]

Sport[rediger | rediger kilde]

Siden 1982 har byen vært hjem for Lotte Giants, i den koreanske baseball-ligaen for profesjonelle. Busan er i Korea kjent som landets baseballhovedstad. Lotte Gigants startet med Gudeok Stadium som hjemmebane, men har siden flyttet til Sajik Stadium som ble bygd som en del av sportskomplekset satt opp i forbindelse med Asialekene 1986 i Seoul.

Byen er hjem for K-Leaguelaget Busan I'Park, tidligere kjent som Daewoo Royals. I byen finnes også KNL laget Busan Kyotong og basketballaget KT Sonic Boom som har Sajik Sports Complex som hjemmebane.

Busan Asiad Stadium ble benyttet som stadion under Fotball-VM 2002, opprinnelig bygd for Asialekene 2002 som ble arrangert av Busan. Byen er arrangør av Bokse-VM i september og oktober 2011.

Transport[rediger | rediger kilde]

Busan havn, pier 1 med den internasjonale fergeterminalen.
Busan undergrunnsbane

To viktige motorveier starter i Busan, Sør-Koreas motorvei 1 er resultatet at et massivt nasjonalt byggeprosjekt, og går til Seoul. Sør-Koreas motorvei 10 går vestover langs sørkysten til Suncheon. Busan-Geojeforbindelsen åpnet i desember 2010 og knytter øya tettere sammen med Busan.

Buss[rediger | rediger kilde]

Busan har forbindelse med det øvrige Sør-Korea via flere ekspressbussruter, og har to store bussterminaler; Nopodong Bus Terminal og Seobu Bus Terminal. Begge terminalene ligger i forbindelse med Busans undergrunnsbane.

Internt i byen opereres 134 bussruter av Busan Urban Bus.

Undergrunnsbane[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Busans undergrunnsbane

Busans undergrunnsbane består av tre linjer: 1, 2 og 3 som opereres av Busan Transportation Corporation. Linje 4 (eller Bansonglinja) er under konstruksjon og forventes åpnet 30. mars 2011. En bybane planlegges åpnet i april 2011.

Sjøtransport[rediger | rediger kilde]

Busans fergeterminal betjener fergeruter til flere steder både i Sør-Korea og internasjonalt. Blant stedene med forbindelse er Geoje og Jeju.[14]

Den internasjonale fergeterminalen har ruter til Izuhara, Hitakatsu, Shimonoseki, Fukuoka og Osaka i Japan.[15]

Havneområdet administreres av Busan Port Authority.

Tog[rediger | rediger kilde]

Fra Busan går flere jernbanelinjer. Viktigst er kanskje Korea Train Express som forbinder byen med Seoul sentrum, en tur som går på 2 timer og 18 minutter. I tillegg kommer den gamle hovedlinja, Gyeongbulinja til Seoul, Daejeon og Daegu.

Luftfart[rediger | rediger kilde]

Vest for Busan ligger Gimhae internasjonale lufthavn i Gangseo-gu.

Søster- og vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Busan har etablert ulike former for samarbeid med andre byer rundt om i verden.[16]

Søster- og vennskapshavner[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Busan[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]