Sør-Gyeongsang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sør-Gyeongsang
Hangul: 경상남도
Hanja: 慶尙南道
RR: Gyeongsangnam-do
MR: Kyŏngsangnam-to

Flagg

LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
DelstatYeongnam
Adm. senterChangwon
Areal10 538 km²
Befolkning3 350 350[1] (2018)
Bef.tetthet317,93 innb./km²
Nettsidewww.gyeongnam.go.kr/
Kart
Sør-Gyeongsang
35°14′16″N 128°41′31″Ø

Yeongnamru i Miryang, en paviljong fra Joseondynastiet.
Bru mellom Changsun og Sachunpo.
Botanisk hage på Oedo.
Fra et buddisttempel i Changwon, Sør-Gyeongsangs hovedstad.
Kringkastingsselskapet KBS sin filial i Changwon.

Sør-Gyeongsang (Gyeongsangnam-do) er en provins i Sør-Korea.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen grenser til Østhavet i øst, i nord og øst til provinsene Nord-Gyeongsang, Nord- og Sør-Jeolla og i sør til Koreastredet. Området er dominert av Nakdongelva med sideelver, samt av Sobaekfjellene som i sin tur har sitt utspring ved Taebaekfjellene og går i sørvestlig retning.

Provinsen er relativt lav, 37 prosent av arealet ligger under 100 moh, 49 prosent under 500 moh, mens 2 prosent ligger over 1000 moh. Nakdongelva ligger midt i et lavtlandsområde som er svært grøderikt og inkluderer risbeltet Hyeongsangang mellom Gyeongju og Ulsan. Deltaet rundt Gimhae utgjør Sør-Koreas kornkammer. Landbruksproduktene består av ris, bønner, poteter og bygg. Området er kjent for sin bomull, sesamfrø og frukt som særlig dyrkes ved sjøen. Det drives også en del fangst av ulike former for sjømat og regionen er en av landets ledende innenfor fiskeri.

Nakdongelva faller svært lite, graden er 1:10 000, noe som tidligere førte til store oversvømmelser. Flere damprosjekter, som Namgangdemningen (1969) og Andongdemningen (1976) reduserte disse problemene.

I vest ligger fjellrike områder med de høyeste fjelltoppene i provinsen, som Jirifjellet (1 915 moh), Deokyufjellet (1 614 moh) og Baekunfjellet (1279 moh).

Kystlandskapet i sør er formet som et arkipel, med stor variasjon av øyer og bukter.

Gjennomsnittstemperaturen i januar er 2,5 °C og i august 25,3 °C. Gjennomsnittlig nedbør i løpet av ett år er 1 500 mm, men det er store variasjoner innad i provinsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Gyeongsang er fra Goryeoperioden, og komm er fra de to første bokstavene i Gyeongju og Sangju, som var to større fylker på den tiden.

Før 1895 var området som i dag omfatter Sør-Gyeongsang en del av Gyeongsang, en av de åtte koreanske provinsene i datidens Korea. I 1895 ble søndre Gyeongsang erstattet av distriktene Jinju i vest og Dongnae (i dagens Busan) i øst. I 1896 ble de to distriktene slått sammen.

Regionhovedstaden var opprinnelig Jinju men ble flyttet i 1925 til Busan. I 1948 ble Sør-Gyeongsang en del av den nye staten Sør-Korea. I 1963 ble Busan fradelt om etablert som egen administrativ enhet. I 1983 ble regionhovedstaden flyttet fra Busan til Changwon. I 1997 ble Ulsan fradelt Sør-Gyeongsang og fikk egen status som by.

1. juli 2010 ble Masan og Jinhae slått sammen med provinshovedstaden Changwon under dennes navn. Den nye byen har 1,08 millioner innbyggere.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Sør-Gyeongsang er hjemstedet til buddisttempelet Haeinsa, der en finner Tripitaka Koreana som mange besøker. Tempelet ble første gang reist i 802.

Nasjonalparker[rediger | rediger kilde]

Motorveier[rediger | rediger kilde]

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

De største byene i området er Busan og Ulsan som i dag er egne administrative enheter. Bortsett fra hovedstaden Changwon er andre større byene Gimhae og Jinju. Jinhae og Masan ble 1. juli 2010 slått sammen med provinshovedstaden Changwon.

Sør-Gyeongsang er inndelt i åtte si (byer) og ti gun (fylker).

Byer[rediger | rediger kilde]

  • Changwon (창원시; 昌原市, hovedstad)
  • Geoje (거제시; 巨濟市)
  • Gimhae (김해시; 金海市)
  • Jinju (진주시; 晋州市)

Fylker[rediger | rediger kilde]

Søster- og vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]