Penza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For stedet i Polen med samme navn, se: Penza (Polen)
Penzas byvåpen

Penza (russisk: Пе́нза) er en by i Russland, og er det administrative senteret i Penza oblast. Byen ligger ved elva Sura, 625 km sørøst for Moskva. Innbyggertall: 518 025 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Penza ble grunnlagt i 1663 som en grensepost på det som da var Russlands grense mot sørøst. Byen er oppkalt etter elva den opprinnelig ble bygget ved. Ettersom byen opprinnelig lå i et grenseland ble de fleste husene bygget av tre og byen utviklet uten noen overliggende plan. På 1700-tallet ble Penza et viktig handelssenter.

I 1774 ble Penza tatt av opprørshæren til Jemeljan Pugatsjov, etter at byens borgere slapp kosakkene inn i byen. De første husene i stein begynte å dukke opp etter 1801, og i 1809 var Penzas befolkning vokst til over 13 000 mennesker.

Under den russiske borgerkrigen startet de tsjekkoslovakiske legioner et anti-bolsjevikisk opprør i Penza. I sovjetperioden utviklet byen seg som et regionalt industrielt senter.

Dagens by[rediger | rediger kilde]

I dag anses Penza som et regional senter for høyere utdanning. Byen har seks universiteter, 13 høyskoler og 77 offentlige skoler. Penza er også vertsby for tre teatere, fire muséer og tre kunstgallerier.

Topografisk sett skiller Penza seg betydelig fra de omkringliggende byene, med sitt bølgende bakkelandskap og omkringliggende skoger.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]