Hopp til innhold

Changwon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Changwon
Hangul: 창원
Hanja: 昌原市
RR: Changwon-si
MR: Ch'angwŏn-shi
LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
DelstatYeongnam
Areal736,3 km²
Befolkning1 009 998[1] (2023)
Bef.tetthet1 371,72 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
Nettsideeng.changwon.go.kr/
Kart
Changwon
35°13′41″N 128°40′52″Ø

Bussrute 111 i Changwon.
Changwon Rådhus.
Kringkastingsselskapet KBS sin filial i Changwon.
Fra et buddisttempel i Changwon.

Changwon (Changweon-si) er en by i provinsen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea.

Changwon ligger vel 40 km vest for Busan og utgjør storbyområdet Ma-Chang-Jin med vel 1,2 millioner innbyggere. 1. juli 2010 ble byen slått sammen med nabobyene Jinhae og Masan.

Byen er relativt ny, og planlagt fra grunnen av. Den ble etablert i 1974 som ny regionhovedstad og et senter der folk både skulle bo og arbeide. Flere større selskap, blant annet de sørkoreanske chaebolene har plassert fabrikker i byen, deriblant Samsung, GM-Daewoo og LG Electronics.

I 1991 åpnet Changwon National University og har vel 15 000 studenter på ulike nivå.

Byen er et lokalt senter i Sør-Gyeongsang for arkeologi, og flere forskningsinstutusjoner ligger i byen, deriblant Gyeongnam Institute of Cultural Properties og Changwon National Research Institute of Cultural Heritage.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byens to store kjøpesentere er Lotte og Daedong. I Changwon ligger utstillings- og konferansekomplekset Changwon Exhibition Convention Center (CECO).

I byens senter finnes mange parker, hager og friluftsområder, noe som skal fjerne en del av storbyfølelsen en finner i andre, større byer som for eksempel den nærliggende Busan. Blant annet har Yongji Park en liten innsjø med en jetfontene, der det arrangeres laserlysshow om kvelden.

Junamreservoaret er et viktig våtmarksområde for fugler i nærheten, og er det største i landet. Om vinteren kan en observere mellom 30 000 og 40 000 fugler i reservoaret. Hvert år arrangeres en fuglekikkerfestival.

Hver vår blomstrer asaliaen i skråningene rundt byen en kort periode, et fenomen som feires med en todagers festival. I nabobyen Jinhae, som også er en havneby, arrangeres en treblomstfestival.

Byen er hjem for tre fotballklubber; topplaget Gyeongnam FC som spiller i landets elitedivisjon K-League, Changwon City FC som spiller i National League og Changwon United som spiller i K3 League.

Byens slagord er «Young City Changwon».

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Byen er inndelt i fem gu (distrikt), to eup (småby) og seks myeon (bydel). Jinhae og Masan ble 1. juli 2010 slått sammen med Changwon. Jinhae er ett av Changwon nye gu, mens Masan er delt opp i to, henholdsvis Masan-Hoiwon-gu og Masan-Happho-gu.

Søster- og vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Changwon[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]