Sør-Koreas motorvei 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1
Sør-Koreas motorvei 1 mellom Seoul og Busan

Sør-Koreas motorvei 1 eller Gyeongbu motorvei (koreansk: 경부 고속도로) (Asiavei 1) er den nest eldste og den mest trafikkerte motorveien i Sør-Korea. Årsaken til det er at den forbinder de fleste av landets største byområder, fra Seoul i nordvest til Suwon, Daejeon, Gumi, Daegu og Busan i sørøst.

Veien er 416 km lang, og har normalt en hastighetsgrense på 100 km/t.

Bussfelt på Sør-Koreas motorvei 1.

Konstruksjonsarbeidet startet i februar 1968, og 21. desember samme år åpnet strekningen Seoul-Suwon, men forlengelsen til Osan ble åpnet 30. desember. Den siste delen av veien, som går i fjellrike områder mellom Daejeon og Daegu åpnet 7. juli 1970.

Tilsammen 9 millioner mennesker var involvert i byggearbeidet som tok to år og fire måneder å gjennomføre.[1] Prisen tilsvarte 25 prosent av statsbudsjettet, og byggeprosjektet er det største så langt i landet.

I 1987 ble det startet arbeid med å utvide deler av veien fra to felt i hver retning til tre felt. Enkelte deler utvides også etter dette til både fire og fem kjørefelt i hver retning fram til 1996. Et eget bussfelt åpner mellom Seoul og Sintanjin i 1995 til bruk i ferier, høytider og helger.

Veiens hittil største ulykke inntraff 14. juli 2000 da åtte kjøretøy, inkludert tre busser og en varebil, kolliderte nær Gimchon. Ulykka kostet 18 menneskeliv og førte til over hundre skadde mennesker.

25. august 2001 reorganiseres de sørkoreanske motorveiene, alle unntatt nr. 1 får nye nummer, men kilometermerkingen endres fra nord-sør til sør-nord.

I 2002 overtar Seoul by ansvaret for den nordligste delen av motorveien, på en 9 km lang strekning mellom Yangjae og Hannambrua. I 2008 blir bussfeltet permanent mellom Seoul og Osan også mellom rushtidene på hverdager og helt til Sintanjin i helgene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]