Sacheon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sacheon
Hangul: 사천시
Hanja: 泗川市
RR: Sacheon-si
MR: Sach'ŏn-si
LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
DelstatYeongnam
Areal1 519 km²
Befolkning113 335[1] (2015)
Bef.tetthet74,61 innb./km²
Nettsidewww.sacheon.go.kr/eng/
Kart
Sacheon
35°14′05″N 128°21′27″Ø

Marked i gamle dager (før 1910).

Sacheon (Sacheon-si) er en by i provinsen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea.

Byen er et resultat av en sammenslåing av fylket Sacheon og byen Samcheonpo i 1995. Den nordre delen av byen kalles Sacheon-eub og ligger ved Sacheonbukta, nær byen Jinju. Den søndre delen av byen ligger i den gamle byen Samcheonpo, som ligger ved munningen til Sacheonbukta.

Historie[rediger | rediger kilde]

I førhistorisk tid var dette området viktig for handel mellom land og sjø. En større sentral bosetning, kalt for Igeum-dong utviklet seg i nærheten av dagens Samcheonpo, stedet er i dag et stort utendørsmuseum. Sacheon er først og fremst kjent som åsted for to sjøslag under Imjinkrigen.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Den urbaniserte delen av Sacheon (Sacheon-eub) og Samcheonpokysten har tradisjonelt hatt ulike økonomiske funksjoner. På grunn av sin gode havn har Samcheonpo vært sentrum for fiskerier og andre sjøbaserte næringer i hundrevis av år. Denne delen av byen er fremdeles viktig for de sjøbaserte næringene. Sacheon-eub ligger nær transportårene innenlands, samt byen Jinju, og er mer avhengig av ulik produksjon, transport og service-industri.

Korean Aerospace Industries ligger i Sacheon.

Transport[rediger | rediger kilde]

Sacheon lufthavn ligger industridelen av Sacheon-eub og tilbyr flere flygninger daglig til Seoul. Den koreanske jernbanen har nærmeste holdeplass nær Jinju. Sacheon-eub og Samcheonpo har bussterminaler med lokal og regional trafikk til Jinju, Masan og Busan. Over Sacheonbukta går Sacheonbrua fra 2006. Et annet stort bruprosjekt er Changseon-Samcheonpobruene som er en del av et større bruprosjekt, der tilsammen fem bruer ble satt opp på fem ulike måter og forbinder byen Sacheon med fylket Namhae.

Sør-Koreas motorvei 10 går igjennom byen. Veien følger sørkysten mellom byene Suncheon og Busan.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Havneområdet i Samcheonpo har mange populære restauranter nær vannkanten, mens det i nærheten ligger markeder for fisk og andre varer. Havna er også porten til en rekke av øyene langs kysten der mange fremdeles driver det tradisjonelle fisket som daterer seg tilbake til Jeulmun. Det buddhistiske tempelet Dasolsa ble etablert under Kong Jijeng av Silla i 503. I 2002 åpnet Luftfartsmuseet med samlinger fordelt rundt på 42.000 m².

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Byen er inndelt i ett eup (småby), sju myeon (bydel) og seks dong (nabolag), som igjen er inndelt i 94 ri (landsby) og 28 dong (nabolag).

Søster- og vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

koreansk, betyr frasen «잘 가다가 삼천포로 빠진다» , at «det gikk bra til det ble helt Samcheonpo», som betyr at taleren er på bærtur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]