Sejong by

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sejong by
Hangul: 세종특별자치시
Hanja: 世宗特別自治市
RR: Sejong Teukbyeol-jachisi
MR: Sechong Tŭkpyŏl-chach’isi

Våpen

Kart over Sejong by

LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
RegionChungcheong
StatusSpesiell autonom by
Grunnlagt2012
TidssoneUTC+9
Areal465,23 km²
Befolkning122 263 (2012)
Bef.tetthet262,8 innb./km²
Nettsidewww.happycity.go.kr
Politikk
OrdførerYu Han-sik (Frihetspartiet) (2012)
Kart
Sejong by
36°29′13″N 127°16′56″Ø

Byggeplass i Sejong, november 2009
De første leilighetene settes opp i november 2009

Sejong by (offisielt: Sejong spesiell autonom by, hangul: 세종특별자치시, hanja: 世宗特別自治市, rr: Sejong Teukbyeol-jachisi, mr: Sechong Tŭkpyŏl-chach’isi) er en by under bygging i Sør-Korea, beliggende nordvest for Daejeon i Sør-Chungcheong, vel 100 km sør for Seoul. Byggearbeidene ble igangsatt i 2008, og første del av den nye byen ble offisielt åpnet 1. juli 2012.[1] Arbeidet med andre del settes i gang i 2012, mens den tredje delen får anleggsstart sent i 2013 eller 2014. Byen omfatter hele arealet til fylket Yeongi, samt deler av byen Gongju og fylket Cheongwon, alle beliggende i provinsen Sør-Chungcheong.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var planen lansert i 2003[2] av daværende president Roh Moo-hyun å etablere en ny nasjonal hovedstad for Sør-Korea.[3] Men i 2004 slo landets konstitusjonsdomstol fast at en ikke kunne flytte hovedstaden. President Roh måtte derfor nøye seg med plan B, å etablere byen som en administrativ avlastningsby for hovedstaden ved å flytte ni departement og øvrig statsadministrasjon dit.

Planene er senere endret flere ganger. I første omgang er det planlagt at 11 departement samt statsministerens kontor og 24 underliggende organisasjoner, direktorat og virksomheter[4] skal flytte til den nye byen mellom 2012 og 2014.[5] I alt 10440 ansatte omfattes av flytteplanene.

Navnet på den nye byen er etter den tidligere koreanske Joseon-kongen Sejong den store, som er mest kjent for å ha innført det koreanske skriftspråket hangul.[6] Foreløpig er planen at 500 000 mennesker skal få sitt nye hjem i den nye byen innen 2030.[7]

Byplanene har vært gjenstand for heftig debatt i Sør-Koreas nasjonalforsamling. I september 2009 sa statsminister Chung Un-chan at planen om å bygge Sejong City ikke var en effektiv politikk sett i en økononoms øyne. Chung har senere kalt byen som svinetønnepolitikk, for å skaffe seg flere stemmer[8] Dette har ført til at over tusen akademikere og politikere, inkludert tre tidligere statsministre har krevd en gjennomgang av planen.[9] Det er uttrykt en frykt for at byen bare vil bestå av pendlere som ikke tar familien med seg fra Seoul, som har mer å tilby innenfor både arbeidsliv, underholdning og utdanning. Utviklingen av byen har støtte fra en fraksjon i regjeringspartiet ledet av Park Geun-hye, opposisjonen, foruten et flertall av befolkningen i Chungcheongregionen.

Planen er å tiltrekke byen virksomhet innenfor utdanning, vitenskap og næringsliv for å gjøre den mer familievennlig.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Administrativt blir den nye byen inndelt i en eup, ni myeon og 1 dong.

Navn Hangul Hanja
Hansol-dong 한솔동 한솔洞
Jochiwon-eup 조치원읍 鳥致院邑
Yeongi-myeon 연기면 燕岐面
Geumnam-myeon 금남면 錦南面
Janggun-myeon 장군면 將軍面
Bugang-myeon 부강면 芙江面
Yeonseo-myeon 연서면 燕西面
Yeondong-myeon 연동면 燕東面
Jeonui-myeon 전의면 全義面
Jeondong-myeon 전동면 全東面
Sojeong-myeon 소정면 小井面

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]