Sapporo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
札幌市
Sapporo-shi
Hokkaido med Sapporo distrikt markert. Rød farge markerer byområdet.
Areal 1 121,12 km²
Befolkning 1 860 892 innbyggere
(1. desember 2003)
Folketetthet 1 659,85 innbyggere/km²

Sapporo by (札幌市; Sapporo-shi) er den femte største byen i Japan, og er hovedstaden i provinsen Hokkaidō.

Byen har en estimert befolkning på 1 860 892 personer per 1. desember 2003, og en befolkningstetthet på 1 659,85 personer per km². Det totale arealet er 1 121 12 km².

Byen ble grunnlagt den 1. august 1922 og ble regulert som japansk storby fra 1. april, 1972. Den betjenes av Nye Chitose flyplass.

De Olympiske vinterleker i 1972 ble holdt i Sapporo. Dette var det første Vinter-OL som ble holdt i Asia, og det ble åpnet den 3. februar. Sapporo skulle arrangere vinterlekene i 1940, men andre verdenskrig satte en stopper for dette.

Sapporo er også vertsby for den populære årlige Sapporo snøfestival (Isskulpturkonkurranse) hver februar.

I Japan er Sapporo kjent som opphavsbyen til Sapporo beer og miso-smaksatt Sapporo-ramen. Underholdningsdistriktet Susukino er blant de største og mest kjente i Japan.

Byen er delt opp i de følgende bydelene: Chūō-ku, Kita-ku, Higashi-ku, Shiroishi-ku, Toyohira-ku, Minami-ku, Nishi-ku, Atsubetsu-ku, Teine-ku, Kiyota-ku.

Navnet Sapporo sies å stamme fra ett av de to Ainu-ordene Sapporo, som betyr "stort, tørt land", og Sari-poro-betsu, med en betydning nærliggende "en elv i en stor, stråfylt slette". Kanji-stavingen 札幌 er et ateji; et ord der kanji-tegnene har blitt valgt for deres fonetiske lesning uten spesielle hensyn til betydning.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]