Sapporo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sapporo
札幌市
Sapporo
Odori-parken i Sapporo.

Flagg

Våpen

LandJapan Japan
RegionHokkaidō
PrefekturHokkaidō
TidssoneUTC+9
Areal1 121,12 km²
Befolkning1 937 707 (2015[1])
Bef.tetthet1 728,37 innb./km²
Høyde over havet5 meter

Sapporo i prefekturet Hokkaidō

Sapporo by (japansk: 札幌市; Sapporo-shi) er den femte største byen i Japan, og er hovedstaden i prefekturet Hokkaidō. Sapporo ligger ved elva Ishikari.

Byen ble grunnlagt den 1. august 1922 og ble regulert som japansk storby fra 1. april, 1972. Den betjenes av Nye Chitose flyplass.

De olympiske vinterleker i 1972 ble holdt i Sapporo. Dette var det første vinter-OL som ble holdt i Asia, og det ble åpnet den 3. februar. Sapporo skulle arrangere vinterlekene i 1940, men andre verdenskrig satte en stopper for dette.

Sapporo er også vertsby for den populære årlige Sapporo snøfestival (en isskulpturkonkurranse) hver februar.

I Japan er Sapporo kjent som opphavsbyen til ølet Sapporo og miso-smaksatt Sapporo-ramen. Underholdningsdistriktet Susukino er blant de største og mest kjente i Japan.

Byen er delt opp i de følgende bydelene: Chūō-ku, Kita-ku, Higashi-ku, Shiroishi-ku, Toyohira-ku, Minami-ku, Nishi-ku, Atsubetsu-ku, Teine-ku, Kiyota-ku.

Navnet Sapporo sies å stamme fra ett av de to ainu-ordene Sapporo, som betyr «stort, tørt land», eller Sari-poro-betsu, med en betydning nærliggende «en elv i en stor, stråfylt slette». Kanji-stavingen 札幌 er et ateji; et ord der kanji-tegnene har blitt valgt for deres fonetiske lesning uten spesielle hensyn til betydning.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]