Sapporo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sapporo
札幌市
Sapporo
Odori-parken i Sapporo.

Flagg

Våpen

Land Japan Japan
Region Hokkaidō
Prefektur Hokkaidō
Tidssone UTC+9
Areal 1 121,12 km²
Befolkning 1 937 707 (2015[1])
Høyde 5 meter
Nettside Nettside

Sapporo i prefekturet Hokkaidō

Sapporo by (札幌市; Sapporo-shi) er den femte største byen i Japan, og er hovedstaden i prefekturet Hokkaidō.

Byen ble grunnlagt den 1. august 1922 og ble regulert som japansk storby fra 1. april, 1972. Den betjenes av Nye Chitose flyplass.

De Olympiske vinterleker i 1972 ble holdt i Sapporo. Dette var det første vinter-OL som ble holdt i Asia, og det ble åpnet den 3. februar. Sapporo skulle arrangere vinterlekene i 1940, men andre verdenskrig satte en stopper for dette.

Sapporo er også vertsby for den populære årlige Sapporo snøfestival (en isskulpturkonkurranse) hver februar.

I Japan er Sapporo kjent som opphavsbyen til ølet Sapporo og miso-smaksatt Sapporo-ramen. Underholdningsdistriktet Susukino er blant de største og mest kjente i Japan.

Byen er delt opp i de følgende bydelene: Chūō-ku, Kita-ku, Higashi-ku, Shiroishi-ku, Toyohira-ku, Minami-ku, Nishi-ku, Atsubetsu-ku, Teine-ku, Kiyota-ku.

Navnet Sapporo sies å stamme fra ett av de to ainu-ordene Sapporo, som betyr «stort, tørt land», eller Sari-poro-betsu, med en betydning nærliggende «en elv i en stor, stråfylt slette». Kanji-stavingen 札幌 er et ateji; et ord der kanji-tegnene har blitt valgt for deres fonetiske lesning uten spesielle hensyn til betydning.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]