Bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra kortesjen på Slottsbacken.

Bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling fant sted lørdag 19. juni 2010 i Storkyrkan i Stockholm. Mer enn 1000 gjester var invitert til bryllupet og kongelige og statsledere fra hele verden deltok i bryllupet, som ble dekket av media fra hele verden.

Datoen[rediger | rediger kilde]

19. juni er samme dato som bryllupet mellom Carl XVI Gustaf og Silvia Sommerlath fant sted i 1976. Det var også denne dato at Oscar I og Josefine av Leuchtenberg giftet seg i 1823 og Karl XV og Louise av Nederland giftet seg i 1850. I det valgte året, 2010, er det 200 år siden brudens forfader, den franske marskalken Jean Bernadotte, ble valgt til svensk tronfølger.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Ankomst til Stockholms konserthus for gallaforestilling fredag kveld.

I de to ukene fra Sveriges nasjonaldag til bryllupet ble det arrangert en rekke festligheter under navnet Love Stockholm 2010. Disse foregikk i innerstaden og inkluderte musikk, kunst, kultur, mat, mote, design og historie. Utgiftene til disse ble dekket av sponsorer.

De tre siste dagene før bryllupet var det en rekke offisielle arrangementer. Onsdag 16. juni inviterte landshövdingene til middag på Østindiafareren «Götheborg». Torsdag 17. juni gav kongeparet en privat middag på Drottningholm slott. Fredag 18. juni var det først privat lunsj på Sturehov. Deretter holdt Sveriges regjerings en mottagelse for Sveriges kommuner og landsting i Stockholms stadshus. Denne ble fulgt av regjeringens middag i Eric Ericsonhallen. Sveriges Riksdag inviterte deretter til en gallaforestilling i Stockholm konserthus. Der opptrådte blant andre Roxette med sin egen låt «The Look». Andre artister var Peter Jöback, Salem Al Fakir, Sarah Dawn Finer, Helen Sjöholm og Lisa Nilsson.

Bryllupsdagen[rediger | rediger kilde]

På slottsballkongen.
Et kyss for publikum.

Vielsen ble etter kongens ønske foretatt av erkebiskop Anders Wejryd. Han ble assistert av biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark, biskop i Lunds stift, Antje Jackelén og Åke Bonnier d.y., domprost i Stockholms domkirke.

Den musikalsk ansvarlige var organist Gustaf Sjökvist, som også var ansvarlig for musikken ved bryllupet i 1976. Original bryllupsmusikk ble komponert av Karin Rehnqvist, den første kvinne noen gang til å komponere musikk til et kongelig bryllup.

Victoria var kledt i en hvit brudekjole med et flere meter langt slep. Hun hadde det samme diadem som hennes mor brukte da hun giftet seg og et slør like langt som brudekjolens slep. Hun gikk inn i kirken sammen med sin far og ble møtt av Daniel. De to stod foran alteret under hele seremonien og knelte under forbønnen etter vielsen, som ble foretatt av erkebiskop Anders Wejryd. I talen understreket han betydningen av å støtte hverandre i ekteskapet. Seremonien ble avsluttet ved at de svenske sangerne Agnes Carlsson og Björn Skifs sang When you tell the world you are mine, skrevet spesielt for paret.[1] Da de kom ut av kirken, ble de stående en stund og vente på kareten som skulle kjøre dem rundt i Stockholm før de under kryssede sverd gikk opp i vognen.

Brudgommen ble på bryllupsdagen gjort til prins av Sverige, fikk tittelen hertug av Västergötland og ble utnevnt til ridder av Serafimerordenen.

Gjestelisten[rediger | rediger kilde]

Til vielsen i Storkyrkan var det invitert 1200 gjester.[2]

Brudens familie var representert ved 44 medlemmer av kongens familie og 30 fra dronningens familie. Fra brudgommens familie var 32 personer invitert. Et større antall av kongeparets venner var blant gjestene. Brudeparets personlige venner talte 90 personer.

Det var kongelige gjester fra regjerende kongehus i Belgia, Danmark, Japan, Jordan, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, Nederland, Norge, Spania og Storbritannia, samt medlemmer av tidligere regjerende kongehus i Bulgaria, Hellas, Jugoslavia, Romania og fra flere tyske fyrstehus. Islands og Finlands presidentpar var også til stede.

Fra Riksdagen var representanter fra presidiet, partiledere, gruppeordførere og komitéledere invitert, til sammen 54 riksdagsmedlemmer med følge. Regjeringens medlemmer var til stede, sammen med utvalgte statssekretærer. Også tidligere statsminister og talmenn i riksdagen var invitert, det svenske Sametingets president likeså.

Representanter for det svenske forsvaret, Svenska kyrkan og andre trossamfunn, domstolene, forvaltningen og landshøvdinger var også blant gjestene, sammen med utvalgte representanter for svensk næringsliv, fagforeninger og andre organisasjoner. De kongelige akademier var representert, likeså organisasjoner og institusjoner som har kongelig beskytterskap. 38 representanter med følge fra mediene, herunder sjefredaktører, redaktører og journalister, sto på den offisielle gjestelisten.

Et fulltallig corps diplomatique, det vil si ambassadører og andre diplomatiske representanter, var også blant gjestene. Bryllupets gjesteliste ble kritisert fordi man inviterte gjester fra undertrykkende og udemokratiske regimer, som Nord-Korea, Eritrea, Sudan, Saudi-Arabia, Zimbabwe, Hviterussland, Iran, Egypt, Cuba, og Libya, mens ikke alle av det svenske folkets valgte representanter ble invitert.[3] Hoffet besvarte kritikken ved å vise til at hoffets utarbeidelse av gjestelisten bestemmes av Sveriges utenrikspolitikk og diplomatiske forbindelser og at hoffet ikke har en annen holdning enn det svenske Utrikesdepartementet til hvilke utenlandske diplomater som inviteres. Utrikesdepartementet forsvarte invitasjonen av diplomater fra diktaturland med at det er i henhold til tradisjonen.[4]

Til bryllupsmiddagen i Rikssalen på Stockholms slott var det invitert 558 gjester.[5]

Mediedekning[rediger | rediger kilde]

Begivenheten ble dekket av media fra hele verden. Fra Norge var det 76 akkrediterte medierepresentanter. Andre land som hadde mange journalister var Finland (57), Spania (42), Storbritannia (38), Frankrike (36), Danmark (34), Japan (22), Nederland (19) og Belgia (17).

Den svenske mediedekningen av bryllupet ble kritisert av Aftonbladets kultursjef Åsa Linderborg for å ha vært overveldende positiv, og for ikke å ha problematisert det fundamentalt udemokratiske ved monarkiet som styreform.[6] En meningsmåling avisen Dagens Nyheter offentliggjorde dagen før vielsen viste at 46 % av svenskene støtter monarkiet som styreform, og at støtten til kongehuset er 40 %.[7]

Diverse[rediger | rediger kilde]

Fra januar til april 2010 ble Storkyrkan rengjort og renovert til bryllupet. Kostnaden ble beregnet til 12,4 millioner kroner. Det var om lag 20 år siden sist Storkyrkan var rengjort på antikvarisk vis.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «KYSSEN | Bröllopet | Aftonbladet». Aftonbladet.se. Besøkt 19. juni 2010. 
  2. ^ Gäster i kyrkan, Kungahuset.
  3. ^ Håvard Therkelsen (18. juni 2010). «Diktatorstater i prinsessebryllup». Vårt Land. Arkivert fra originalen 20. juni 2010. Besøkt 19. juni 2010. 
  4. ^ Hovets presschef om kritiken mot gästlistan Arkivert 2010-06-19, hos Wayback Machine., Expressen, 18. juni 2010.
  5. ^ Bröllopsmiddag, Kungahuset.
  6. ^ Espen Alnes og Marit Hverven (25. februar 2010). «SVT får kritikk for bryllupsfeber». NRK. Besøkt 19. juni 2010. 
  7. ^ Henrik Brors (18. juni 2010). «Stödet för monarkin har sjunkit kraftigt». Dagens Nyheter. Besøkt 19. juni 2010. 
  8. ^ Pressemelding fra Stockholms domkyrkoförsamling 17. september 2009: Storkyrkan kan rengöras Arkivert 29. februar 2012 hos Wayback Machine., besøkt 8. juni 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]