Silvia av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Silvia
Dronning
Queen Silvia of Sweden, June 8, 2013 (cropped).jpg
Født23. desember 1943 (74 år)
Heidelberg
Ektefelle Carl XVI Gustav
Far Walther Sommerlath
Mor Alice Sommerlath
Barn Victoria

Carl Philip

Madeleine
Beskjeftigelse Dronning
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Utmerkelser
18 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, storkorset av Den nasjonale fortjenstorden, Baden-Württembergs fortjenstorden, Den hvite ørns orden, Rikets krones orden, St. Olavs Orden, storkors av Den islandske falkeorden, Steiger Award, Anerkjennelseskorset, Martin Buber Award (2014), 1. klasse av Trestjerneordenen, Q15856858 (2016), Stjerneordenen, 1. klasse av Ordenen for fortjenester, æresdoktor ved Göteborgs Universitet, 1. klasse av Den hvite stjernes orden, Den bayerske fortjenstorden, Sonderstufe des Großkreuzes des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland
Signatur
Silvia av Sveriges signatur

Silvia Renate (født Silvia Renate Sommerlath; 23. desember 1943 i Heidelberg i Tyskland) er Sveriges dronning og gift med kong Carl XVI Gustav.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Silvia Renate Sommerlath ble født i Heidelberg i Tyskland, som eneste datter av direktør Walther Sommerlath og hans brasilianske hustru Alice, født de Toledo. Hun har tre eldre brødre Ralf Sommerlath, Walther Sommerlath og Jörg Sommerlath (død 2006). Hun vokste opp i São Paulo (1947-57) i Brasil. I 1957 vendte familien tilbake til Vest-Tyskland. Silvia gikk på Elisabeth-von-Thadden-Schule, en privatskole i Heidelberg Wieblingen. I 1963 gikk hun ut ved Luise-Gymnasium i Düsseldorf.

I annen halvdel av 1960-årene utdannet hun seg til tolk i München. Hun arbeidet en tid ved Argentinas konsulat i München.

Deretter arbeidet hun med forberedelsene til de olympiske sommerleker 1972 samme sted. I 1973 ble hun viseprotokollsjef for organisasjonskomitéen for de olympiske vinterleker 1976 i Innsbruck.

Ekteskap med Sveriges konge[rediger | rediger kilde]

Ved de olympiske lekene i München traff hun Sveriges kronprins, Carl Gustaf. Den 12. mars fire år senere ble deres forlovelse annonsert. De giftet seg den 19. juni 1976 i Storkyrkan i Stockholm. Carl Gustav var da blitt konge. Kongeparet fikk barna Victoria, Carl Philip og Madeleine.

Dronning[rediger | rediger kilde]

Til dronningens offisielle plikter inngår blant annet å ledsage kongen på statsbesøk utenlands og ved offisielle reiser i Sverige.

Dronnning Silvia intresserer seg for barns utsatthet og eldres demens.[trenger referanse] Hun er ordførende i Kungaparets Bröllopsfond, som støtter forskning innen sport og idrett for handikappet ungdom, og i Drottning Silvias Jubileumsfond for forskning om barn og handikapp. Hun er grunnlegger av World Childhood Foundation, en stiftelse som arbeider for å forbedre vilkår for barn rundt om i verden, og hun er også æresmedlem i styret for den internasjonale Mentor Foundation som arbeider mot narkotika. Hennes internaajonale engasjement for barn har ført til at hun har mottatt flere internasjonale utmerkelser, blant annet Martin Buber-prisen i 2014.[1]

På hennes initiativ ble Silviahemmet stiftet i Stockholm. Silviahemmet utdanner personal som arbeider med demente og tar initiativ til forskning innen området. Derutover har hun engasjert seg globalt mot seksuell utnyttelse av barn og ungdom. Sveriges største barnesykehus, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, er oppkalt etter henne.

Dronningen er beskytteinne av mange organisasjoner, æresmedlem i styrer samt mange organisasjoner og foreninger. Hun innehar flere æresdoktorater og har fått mange priser og utmerkelser for sitt arbeide. Dronning Silvia ble i 1982 tildelt storkors av St. Olavs Orden.

Dronningen har fått flere blomstersorter oppkalt etter seg. En hvit triumftulipan, en champagnefarget, duftende og storblomstret rose, og en mørkerød amaryllis er noen sorter som er oppkalt etter dronning Silvia. Ved Silviahemmet har hun latt bygge en lystgård med monstera og kaffebusker, og ved Ulriksdals slott har hun vesentlig utøket Gustav VI Adolfs samling av orkidéer, mange unike sorter ofte sendt til henne som gave.[2]

I et tv-intervju i desember 2011, der hun var meget kritisk mot ensidige reportasjer om hennes far, kalte Silvia medias behandling av informasjon om hennes far for «karaktermord» og sa at hun kjente seg «maktesløs».[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.aachener-zeitung.de/lokales/region/martin-buber-plakette-fuer-koenigin-silvia-von-schweden-1.792557
  2. ^ Kerstin Engstrand, "Drottning med känsla för grönt", Allt om trädgård, nummer 14/2007, sidorna 68-71.
  3. ^ Året med kungafamiljen Sveriges television kanal 1, sändning 2011-12-29 kl 18.30