Sveriges forsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sveriges forsvar
Basisdata
LandSverige
Forsvarsgrener Marinen
Armén
Flygvapnet
HovedkvarterStockholm
Administrasjon
ØverstkommanderendeÖverbefälhavaren
Styrke
Aldersgrense18–49
VernepliktJa
En Leopard 2 stridsvogn fra den svenske hæren.
Undervannsbåten HMS «Gotland»
JAS 39 Gripen er et svensk multirollefly.

Sveriges forsvar (svensk: Försvarsmakten) ligger under Forsvarsdepartementet.[1] Hovedansvaret til Försvarsmakten er å trene opp og deployere fredsbevarende styrker i utlandet, mens de opprettholder Sveriges evne til å forsvare seg selv i tilfelle krig.[trenger referanse] Øverstkommanderende er Överbefälhavaren (ÖB),[2] som etter Kongen er den høyeste militære offiser.

Fram til slutten på den kalde krigen ble nesten alle mannlige innbyggere innkalt til verneplikt. I senere år har antallet mannlige rekrutter sunket dramatisk, mens antallet kvinnelige frivillige har økt noe. Rekrutteringen har dreid mot å finne de best motiverte rekruttene, ikke bare de som har de beste forutsetningene ellers for militærtjeneste. Alle soldater som tjenestegjør i utlandet er lovmessig pålagt å være frivillige. I 1975 var antallet vernepliktige 45 000. I 2003 var det nede i 15 000. Etter forsvarspreposisjonen i 2004 ble det klart at antallet skulle ned til mellom 5 og 10 tusen i året. Behovet for å rekruttere soldater som senere ville melde seg frivillig til utenlandstjeneste ble spesielt vektlagt. Antallet soldater som er mobiliserbare er rundt 60 000, mot rundt en million under den kalde krigen.

Svenske avdelinger har deltatt i fredsbevarende operasjoner i Kongo, Kypros, Bosnia, Kosovo, Liberia, Libanon, Afghanistan og Tsjad.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Forsvarsgrener[rediger | rediger kilde]

Andre organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.