Hopp til innhold

Innerstaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innerstaden
LandSveriges flagg Sverige
Kart
Innerstaden
59°20′N 18°03′Ø

Innerstaden er ett av de tre hovedområdene i Stockholm kommune. De to øvrige er Söderort og Västerort. Innerstaden er det mange tenker på når man snakker om «stan» (byen).

Området kjennetegnes av tett bebyggelse og, med enkelte unntak, klassisk kvartalsinndeling og rettlinjede gater. Bydeler som Norra Djurgården og Djurgården er imidlertid også preget av bl.a. større parkområder. I Stockholms bykjerne, i det som kalles Nedre Norrmalm, ligger Stockholms administrative og kommersielle sentrum.

I Innerstaden bor det ca. 286 000 innbyggere (2004).

Innerstaden består av 35,35 km² landareal og 11,81 km² vann. Høyeste punkt er Henriksdalsberget, 57 moh., ved grensen til Nacka kommune.

Avgrensning

[rediger | rediger kilde]

Innerstaden avgrenses hovedsakelig av vann, nemlig Brunnsviken og Ålkistan (grense mot Solna), Lilla Värtan (grense mot Danderyd og Lidingö) Saltsjön (grense mot Nacka), Årstaviken, Liljeholmsviken og Essingesundet (grense mot Söderort), Essingefjärden og Tranebergssund (grense mot Västerort), samt Ulvsundasjön og Karlbergskanalen (grense mot Solna). Mot Solna har Innerstaden landgrense, som følger kommunegrensen. Siden Innerstaden defineres av de menighetene som inngår i bydelen, hører også bydelen Södra Hammarbyhamnen (med Danviksklippan og Hammarby Sjöstad til Innerstaden, selv om dette ligger utenfor Hammarbyleden.

Innerstaden består av følgende bydeler:

Innen Södermalm bydelsområde:

Innen Kungsholmen bydelsområde:

Innen Norrmalms bydelsområde:

Innen Östermalms bydelsområde:


Autoritetsdata