Hopp til innhold

Lund erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For det nåværende, protestantiske bispedømmet se Lund bispedømme
Lund erkebispedømme
Lunds ærkestift (dansk)
Archidioecesis Lundensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Danmark Danmark
(i dag Sverige) (i dag Sverige)
KirkeprovinsLund
Suffragan-
bispedømmer
:
22 (se tekst)
BispeseteLund
Opprettet1060
Utskilt fraRoskilde
Opphevet1536
Danske stifter i middelalderen

Lund erkebispedømme var inntil reformasjonen det viktigste bispedømmet underordnet den katolske kirke i Norden. Det ble utskilt fra Roskilde bispedømme i 1060 og omfattet de delene av Danmark som lå i dagens Sverige (Halland, Skåne og Blekinge). Hele det gamle bispedømmet tilhørte opprinnelig Bremens kirkeprovins. I 1104 ble Lund selv opphøyet til erkebispedømme og overtok alle Bremens suffraganbispedømmer som lå i Norden. Med opprettelsene av Nidaros og Uppsala erkebispedømme i hhv. 1152 og 1164 ble Lunds kirkeprovins igjen kraftig redusert. Dette ble kompensert ved at erkebiskopen av Lund fikk tildelt tittelen «Nordens primas», som imidlertid ikke synes ha hatt noen videre praktisk betydning utover det å være første linjeholder med tanke på prinsippet om apostolisk suksesjon. Erkebispedømmet ble protestantisk i 1536, men den Svenska Kyrkan har opprettholdt prinsippet om apostoliske suksesjon, som den Anglikanske Kirke.

Svenska kyrkan betrakter dagens (protestantiske) Lund bispedømme som en videreføring av middelalderens (katolske) Lund erkebispedømme. Den katolske kirkens syn er derimot at erkebispedømmets areal tilfalt De nordiske misjoner, som i 1667 ble til Det apostoliske vikariat i Norden – som igjen ga opphav til bl.a. Det apostoliske vikariat i Sverige (1783), som i 1953 ble opphøyet til Stockholm (katolske) bispedømme.

Suffraganbispedømmer[rediger | rediger kilde]

Den følgende listen gir en oversikt over Lunds suffraganbispedømmer. (Dagens land er angitt i parentes etter bispedømmenes navn.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata