Dorrit Moussaieff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorrit Moussaieff
Dorrit Moussaieff (cropped).jpg
Født12. januar 1950 (69 år)
Bukharim quarter
Ektefelle Ólafur Ragnar Grímsson (2003–)
Far Shlomo Moussaieff
Beskjeftigelse Politiker, redaktør, forretningsdrivende
Nasjonalitet Island

Dorrit Moussaieff (hebraisk: דורית מוסאיוף) (født 12. januar 1950 i Jerusalem, Israel) er juveldesigner og forretningskvinne. Hun er andre og nåværende kone til Ólafur Ragnar Grímsson, Islands president.

Moussaieff er datter av Shlomo Moussaieff og Aliza Moussaieff.[1] Hun er Islands andre førstedame som er født utenfor landet (den første presidenten, Sveinn Björnsson, hadde dansk kone).

Som ung flyttet Dorrit Moussaieff til London. Ettersom hun led av dysleksi, gikk hun ikke på ordinære skoler, men ble undervist hjemme.[1] Foreldrene drev forretning med smykker, en virksomhet datteren fortsatte, også som designer.[2]

Moussaieff har vært svært aktiv i kulturlivet i Storbritannia og USA, og har vært bidragsytende redaktør i det engelske tidsskriftet Tatler. Hun har hatt eierinteresser i eiendomsbransjen og var en del av gruppen som tjente 25 millioner pund ved å oppføre og selge en bygning i Londons Canary Wharf.[2]

Da hun i mai 2006 besøkte Israel, ble hun holdt tilbake på Ben Gurion internasjonale lufthavn i Tel Aviv, der de nektet å godta at hun forlot landet med britiske pass.[3] Dette utløste islandske protester. Den israelske ambassade beklaget senere episoden, men gjentok at israelske statsborgere må ha israelske pass for å ankomme landet.

Moussaieff ble islandsk statsborger den 31. juli 2006.

Som Islands førstedame har Dorrit Moussaieff arbeidet aktivt med å presentere Islands kultur utenfor landets grenser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dorrit Moussaieff Arkivert 13. april 2016 hos Wayback Machine., Islands presidentembete.
  2. ^ a b Breaking the ice, Haaretz, 31. desember 2003.
  3. ^ «Iceland president’s wife delayed at Ben-Gurion Airport», ynetnews, 22. juni 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]