Daniel av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel
Prins av Sverige
DanielSweden.JPG
Født15. september 1973 (45 år)
Almby, Sverige
Ektefelle Victoria av Sverige (2010–)
Far Olle Westling
Mor Ewa Westling
Barn Prinsesse Estelle, født 23. februar 2012 (6 år)[1], Oscar av Sverige
Beskjeftigelse Personal trainer
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Serafimerordenen, Nordstjerneordenen, Terra Mariana-korsets orden, Finlands hvite roses orden, Bernardo O'Higgins-ordenen
TitlerPrins av Sverige
Hertug av Västergötland
Signatur
Daniels signatur

Daniel av Sverige, prins av Sverige, hertug av Västergötland, (Olof Daniel Westling Bernadotte,[2] født Olof Daniel Westling 15. september 1973 i Almby, Sverige) er en svensk prins og medlem av det svenske kongehuset. Han er ektemannen til kronprinsesse Victoria av Sverige.

Han er sønn av Olle Gunnar og Anna Kristina Eva Westling, og vokste opp i Ockelbo. Han driver selskapet Master Training, som har to treningsstudioer i Stockholm sentrum.

Daniel møtte den svenske kronprinsessen i 2002. Den 24. februar 2009 offentliggjorde det svenske hoffet at Westling og kronprinsesse Victoria hadde inngått forlovelse. Det var før bryllupet offentlig kjent at han leide en leilighet på Drottningholms slottsområde.

Bryllupet stod 19. juni 2010 i Storkyrkan. På bryllupsdagen ble han gitt titlene «prins av Sverige» og «hertug av Västergötland». [3] Hertugtittelen tilsvarer kronprinsessens, som er hertuginne av Västergötland. Han ble også utnevnt til ridder av Serafimerordenen.[4]

Våpenskjold[rediger | rediger kilde]

Prins Daniels offisielle våpen.

Daniels våpen er fastsatt av kongen og gjenspeiler Daniels status som prins av Sverige og hertug av Västergötland.[5] Skjoldet er firedelt av et gullkors og inneholder de samme heraldiske motiver som kronprinsesse Victorias våpen som hertuginne av Västergötland. Første og fjerde felt viser Sveriges lille riksvåpen, de tre kronene i gull på blå bunn. Andre felt viser Folkungaættens våpen, som også inngår i Sveriges store riksvåpen: en gull opprett løve lagt på tre venstre skråbjelker av sølv og på blå bunn.Västergötlands landskapsvåpen er plassert i fjerde felt. Dette viser en opprett løve i gull og svart på en venstre skrådelt bunn av motsatte farger, der det også finnes to sølv stjerner. Prinsens personlige våpen, som er utviklet på grunnlag av motiver i kommunevåpenet for Ockelbo, er plassert i et hjerteskjold. Det personlige våpenet er venstre skrådelt av et gransnitt og har en hammer. Hele skjoldet er kronet med en svensk prinsekrone som har kronring, fem synlige spisser med perler på, mellom spissene svarte «vaser» og med blå hette strødd med små gullstjerner.

Tiltaleform[rediger | rediger kilde]

Prinsen omtales som Hans Kongelige Høyhet og tiltales Deres Kongelige Høyhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Hun fødte en veldig søt prinsesse»». NRK.no. 23. februar 2012. 
  2. ^ H.K.H. Prins Daniel, Det svenske kongehuset.
  3. ^ Herr Daniel Westling blir Prins av Sverige, Det svenske kongehuset, 30. mai 2010.
  4. ^ Herr Daniel Westling blir riddare av Serafimerorden efter vigseln, Det svenske kongehuset, 19. juni 2010.
  5. ^ Vapen och monogram för H.K.H. prins Daniel, hertig av Västergötland, Riksarkivet, 14. juni 2010.