Hopp til innhold

Harøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Møre og Romsdal med Harøya uthevet

Harøya er den mest folkerike øya av Nordøyane i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Steinshamn, som var administrasjonssenter i den tidligere Sandøy kommune, ligger på Harøya, der det finnes matbutikk, post, bank, pub, kiosk, frisør, brukskunst, bibliotek, tannlege, lege og helsestasjon. Øya har et areal på 13,6 km² og har 1 083 innbyggere pr 1. januar 2013.

Det høyeste punktet på øya er Harøyburet på 156 meter over havet. Øst for øya ligger Harøyfjorden, som er oppkalt etter øya. På sørsiden ligger Fjørtoftfjorden og øya Fjørtofta. Harøya har ferjesamband til Fjørtofta og videre inn til Brattvåg på fastlandet. I nord går det en molo ut til Finnøya.[1]

Riksgrensen over Harøya[rediger | rediger kilde]

Tidligere kommune-, fogderi- og riksgrense over Harøya

Harøya har historisk vært delt mellom fogderiene Sunnmøre og Romsdal, idet at gården Myklebust syd på øya tilhørte Haram prestegjeld og derved Sunnmøre, mens gårdene Røsåk og Huse lenger nord lå under Akerø prestegjeld og derved Romsdal. Etter freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark-Norge avstå hele Trondhjems len inkludert Romsdal til Sverige, hvilket medførte at riksgrensen mellom Norge og Sverige fulgte fogderigrensen mellom Sunnmøre og Romsdal. Om dette hadde praktiske følger for bøndene så langt ute i havgapet vites ikke, men langvarige var de i alle fall ikke - allerede i 1660 ble atter Trondhjems len forent med resten av det dansk-norske riket og grensen ble igjen et skille mellom de to fogderiene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk