Stavanger bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over prostiene i Stavanger bispedømme.
Stavanger domkirke

Stavanger bispedømme er et bispedømme i Den norske kirke, som omfatter Rogaland med Stavanger domkirke som bispesete. Det er organisert i 9 prosti, 23 kirkelige fellesråd og 90 sogn.[1] Anne Lise Ådnøy er biskop, og ble innsatt 17. mars 2019.

Prosti i Stavanger bispedømme[rediger | rediger kilde]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Stavanger bispedømme regnes som et av de fem historiske bispesetene i Norge og ble opprettet i 1125 som eget bispedømme i Den katolske kirke. Ved opprettelsen ble nåværende Rogaland, Agderfylkene, Valdres og Hallingdal utskilt fra Bjørgvin bispedømme. Samme året sto Stavanger domkirke klar, og denne ble senere utvidet på 1300-tallet.

Bispesetet ble imidlertid flyttet i 1682 fra Stavanger til Christianssand, dels på grunn av nedgangstider i byen Stavanger, og delvis som del av et politisk ønske fra kongen i Danmark om å styrke den nye byen Christianssand. Bispedømmet hadde samme utstrekning etter flyttingen, og forandret som følge av den nye stiftsbyen navn til Christianssand stift. De historiske områdene Valdres hører i dag til Hamar bispedømme, mens Hallingdal hører til Tunsberg bispedømme.

Dagens bispedømme[rediger | rediger kilde]

Etter et lokalt initiativ som etterhvert gikk helt til Regjeringen ble Rogaland ble skilt ut som et eget Stavanger bispedømme fra 1. januar 1925, mens det resterende Kristianssand stift fikk navnet Agder bispedømme og omfatter Agderfylkene og Telemark.

Stavanger hadde da ikke hatt noe bispesete siden 1682. Bispedømmet omfatter nå Rogaland fylke. Etter at tidligere Ølen kommune ble overført fra Hordaland til Rogaland fylke i 2002, ble også bispedømmegrensen mellom Bjørgvin bispedømme og Stavanger bispedømme justert tilsvarende.

Biskoper[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om bispedømmet». Stavanger bispedømme. Besøkt 15. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]