Hopp til innhold

Sjømannskirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet
Offisielt navnSjømannskirken - Norsk kirke i utlandet (2003–)
Stiftet31. august 1864 (Bergen kommune)
LandNorge
Opprinnelse«Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for Skandinaviske Sjømænd i fremmede Havner»
GeneralsekretærJeffrey Huseby (siden 2020)
VirkeområdeGlobalt
MedlemskapInternational Christian Maritime Association
ReligionDen norske kirke
Grunnlegger(e)Johan Storjohann
EierSjømannskirken - Norsk kirke i utlandet
Nettstedsjomannskirken.no (no)

Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet er en norsk frivillig organisasjon, grunnlagt 31. august 1864 i Bergen med navnet «Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for Skandinaviske Sjømænd i fremmede Havner».

Initiativtaker til organisasjonen var presten Johan Storjohann. Den første kirken i Leith ved Edinburgh i Skottland ble opprettet i 1865. Sigvald Skavlan var en av de første sjømannsprestene. Sjømannskirkene er tilknyttet Den norske kirke. Hovedkontoret ligger i Bergen. Organisasjonen har norske lutherske kirker over store deler av verden.

St Olav's Church i Rotherhithe i Southwark, Den norske sjømannskirken i London

Fra begynnelsen var det norske sjøfolk i utenriksfart som var organisasjonens primærmålgruppe, og organisasjonen ble omtalt både som «Sjømannsmisjonen» og «Sjømannskirka» («Sjømannskjerka»). Fra 1990 tok den i tillegg navnet «Norsk kirke i utlandet». I 2003 byttet organisasjonen navn fra «Den norske Sjømannsmisjon/Norsk kirke i utlandet» til «Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet».

Sjømannskirken ønsker i dag å være et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for alle nordmenn i utlandet. Organisasjonen har kompetanse på kriseberedskap og familierådgivning, og finnes på alle kontinenter. I løpet av et år har Sjømannskirken omkring 650 000 møter med mennesker over hele verden og utfører et omfattende sosialt arbeid.

Virksomheten består av 28 sjømannskirker, en nettkirke, ni nordsjøprester, fire studentprester og sju reiseprester. Organisasjonen jobber i over 80 land i alle verdensdeler. Alle sjømannskirkene utfører kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon og bisettelse. En rekke kirker utfører også bryllup. Sjømannskirken har rundt 200 ansatte i ute- og hjemmearbeidet.

Av et årlig budsjett på rundt 238 millioner kroner, dekkes rundt halvparten gjennom statlig støtte. Resten samles inn via beredskapsavtaler med norsk næringsliv, frivillige gaver i Norge og ved sjømannskirkene i utlandet.

Generalsekretær Jeffrey Huseby har ledet Sjømannskirken siden 2020. Det høyeste besluttende og kontrollerende organ er generalforsamlingen, som blant annet velger hovedstyre. Siden 1865 har Sjømannskirken stått under kirkelig tilsyn av Den norske kirkes biskop i Bjørgvin.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]