Bergen bystyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen bystyre
Bergen komm.svg
Det gamle rådhus, Bergen.jpg
Det gamle rådhus med bystyrets møtesal, som har vært i bruk som dette siden 1561 og fortsatt er det
System:Byparlamentarisme
Kammer:Ett
Ordfører:Marte Mjøs Persen (2015–)
Ant. representanter:67
Partier:Arbeiderpartiet (26)
Høyre (15)
Fremskrittspartiet (6)
Sosialistisk Venstreparti (5)
Kristelig Folkeparti (4)
Miljøpartiet De Grønne (4)
Venstre (4)
Rødt (2)
Senterpartiet (1)
Møtested:Det gamle rådhus
Nettsted:https://www.bergen.kommune.no/politikk/bystyret

Bergen bystyre er kommunestyret i Bergen, og kommunens øverste politiske myndighet. Det har 67 folkevalgte medlemmer og ledes av Bergens ordfører. Bystyret har et overordnet tilsynsansvar som omfatter alle sider ved kommunens virksomhet.

Bystyrets medlemmer er fordelt på finanskomiteen, byutviklingskomiteen, oppvekstkomiteen, kultur- og næringskomiteen og helse- og sosialkomiteen. I tillegg har bystyret et kontrollutvalg, en klagenemd, et valgstyre, et forretningsutvalg og en komité for fullmakter og politisk styringssystem. Bystyret avholder normalt møte én gang i måneden i tillegg til komitémøter mellom disse. Ni av medlemmene er heltidspolitikere (ordfører, varaordfører, ledere og nestledere for bystyrets komiteer) og sitter i forretningsutvalget.[1]

Bergen kommune innførte i juni 2000 byparlamentarisme som styringsform. Det innebærer at bystyret fungerer som kommunens lovgivende forsamling, og at et byråd fungerer som kommunens utøvende myndighet. Byrådet består av inntil syv byråder som leder hver sin byrådsavdeling. Bystyrets flertall velger hvem som skal sitte i byrådet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]