Johan Willoch Erichsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Willoch Erichsen
Født15. feb. 1842Rediger på Wikidata
Kristiansand
Død22. aug. 1916Rediger på Wikidata (74 år)
Gol
BeskjeftigelseTeolog, prest Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop i Bjørgvin (1899–1916) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
BarnValborg Erichsen
NasjonalitetNorge

Johan Willoch Erichsen (1842–1916) var en norsk teolog og biskop i Den norske kirke. Han var biskop i Bjørgvin bispedømme fra 1899 til 1916.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johan Willoch Erichsen ble født den 15. februar 1842 i Kristiansand og oppvokst samme sted. Hans far, Hans Erichsen, var teolog og tjenestegjorde som klokker ved domkirken. Faren døde i 1860, året etter at Johan W. Erichsen hadde blitt uteksaminert fra katedralskolen. Erichsen fulgte i farens fotspor og studerte teologi ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og kom slik til å tilhøre den generasjonen prester som hadde Gisle Johnson som lærer. Erichsen tok teologisk embetseksamen i desember 1864.

Han arbeidet noen år som lærer før han begynte sin prestegjerning, han var ansatt ved Nissens skole i Kristiania og senere ved sin tante, Katinka Willochs, pikeskole i samme by.

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1868 ble han personellkapellan i Eidsvoll, først hos prosten Nils Vogt og fra 1870 hos Eilert Sundt. Samarbeidet mellom Sundt og Erichsen skal ikke ha vært av de beste, og ved årsskiftet 1873/74 forlot han Eidsvold for å bli personellkapellan hos Kristian Vilhelm Koren, som var sokneprest i Bragernes og prost i Drammen. Han ble imidlertid ikke lenge i Drammen heller, i mai 1875 ble han oppnevnt til residerende kapellan i Skien etter Fredrik Petersen som var blitt ny professor i systematisk teologi. Han ble i Skien i 15 år, til han i 1890 ble oppnevnt til sokneprest i Gjerpen.

Blant tidligere sokneprester i Gjerpen var det flere biskoper, som Knud Gislesen, Johannes Nilssøn Skaar og Andreas Grimelund. Erichsen skulle få følge dem også i den tjenesten. Den tidligere minister Jakob Sverdrup var blitt utnevnt til biskop i Bergen etter Fredrik Waldemar Hvoslef, men grunnet sykdom hadde han ikke tiltrådt tjenesten.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Sverdrup døde i 1899, og den 30. september samme år ble Erichsen utnevnt til ny biskop i Bergen.

Han fikk avskjed som biskop den 1. mai 1916 på grunn av sviktende helse, og døde 22. august samme år i Gol.

Familie[rediger | rediger kilde]

Erichsen ble i 1869 gift med Kristiane Sofie Rogstad Boeck, født 17. november 1833. Kristiane døde i 1873, og i 1877 giftet han seg på nytt, med hennes yngre søster Helga Marie Margrete Boeck, født 1847. I sitt første ekteskap fikk han to døtre, i sitt andre fem døtre og en sønn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Fredrik Waldemar Hvoslef 
Luthersk biskop i Bergen
Etterfølger:
 Peter Hognestad