Kjeller (arkitektur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjeller
Kjellerlem
En vinkjeller

En kjeller er ett eller flere plan i en bygning som enten er helt eller delvis under første etasje. Det kan defineres som husrom hvor størsteparten av eller hele rommet ligger under gjennomsnittlig ferdig bearbeidet terreng.

Et annet begrep som iblant benyttes om kjellere er underetasjer, men det skilles mellom kjeller og underetasje i flere sammenhenger, for eksempel når det er snakk om bruksenhetsnumre i adresser.

Kjellere blir ofte brukt til leiligheter, kjellerstuer, vaskerom, lagringsrom for oppbevaring av varmtvannsberedere, varme-, ventilasjons- og sanitærteknikk og lignende.

Norge[rediger | rediger kilde]

Bygninger som ligger i skrånende terreng kan ha plan som:

  • Har mulighet til egen inngangsdør (minst en vegg som er helt over bakkenivå)
  • Har mulighet til vindu (minst en vegg som er delvis over bakkenivå)
  • Ikke har mulighet til vindu (ligger i hovedsak under bakkenivå)

Slike plan regnes som en etasje dersom den inneholder hoveddel (for eksempel oppholdsrom, toalett og lignende), og den er måleverdig.[trenger referanse]

Innredning av kjeller[rediger | rediger kilde]

Når en kjeller innredes og gjøres om fra tilleggsdel (boder, oppbevaringsrom og andre rom som ikke er egnet for varig opphold[1]) til hoveddel (stue, kjøkken, soverom, med mer, samt ganger og trapper mellom oppholdsrom[2]) vil dette ofte utløse krav om rømningsveier, og man må om bruksendring for rommene hos kommunien. Dette kan av og til oppnås ved å anlegge en lysgrav og installere vinduer av tilstrekkelig størrelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tilleggsdel og Hoveddel». Slik søker du om bruksendring. Besøkt 11. august 2021. 
  2. ^ «Byggordboka - Hoveddel og tilleggsdel». www.byggordboka.no. Besøkt 11. august 2021.