Salong (værelse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Den store salong» i Cheverny slott
«Den lille salong» i Montrésor slott
A zeneszoba, maleria av en storborgerlig salong i annen halvdal av 1800-tallet, Mihály von Munkácsy, 1878

Salong (fra fransk salon, i sin tur fra italiensk salone, «stor sal») er et forsamlingsrom, et representativt mottakelsesværelse, en sal i et privathus, eller et roligere og mer intimt oppholdsrom i et hotell. På et skip kalles oppholdsrom for passasjerene også for salong.

Begrepshistorie[rediger | rediger kilde]

På fransk kan ikke ordet salong påvises før 1664. Da betegnet det en stor sal - og ble først brukt om store, rikt dekorerte, søylesmykkede saler, gjerne i to etasjes høyde. Representative mottakelsesrom ble på den tid fortsatt kalt for eksempel cabinet, alcove, chambre eller annet. Når man taler om litterære salonger i Paris og sikter til de aller tidligste av sitt slag (rundt år 1600), er det en språklig anakronisme. De første slike bar ikke dette navn. Marquise de Rambouillets «blå salong» ble på hennes samtid kalt «chambre bleue».

Med tid ble salongbegrepet overtatt for mottakelsesrom og mottakelsesrom i slott og palasser («salons de reception»). I Versaillespalasset har man således «Salon de la Paix» eller «Salon de la Guerre». Rundt midten av 1700-tallet var begrepet utvidet til også å gjelde også mindre, mer beskjedne og intime værelser. For å kunne skjelne bedre mellom salongene ble de tidligere «salons de reception» nå heller kalt «salons de compagnie» eller «salons d'assemblie».

Salongsammenkomster og lignende[rediger | rediger kilde]

Salong fikk også en overført betydning - fra værelset til samlingene i slike værelser, i de såkalte «konversasjonssalongene». Dette er ikke bare de litterære (og musikalske) salonger som var oppstått i Paris og som hadde spredt seg over hele Europa. Herunder kunne man også mene kunstutstillinger. Slike utstillinger fant for eksempel sted fra 1737 i «salon carré» i Louvre.

Salongbegrepet vandret så videre til atter nye områder. Den såkalte salongmusikk kan nevnes, og som (lett selvironisk) betegnelse for serveringssteder i det ville vesten (saloons).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Salong – ordbokoppføring