Veranda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veranda

En veranda er et ytre oppholdsrom innebygget eller tilbygget i en bygning med én eller flere yttervegger fjernet eller erstattet av glassvegger (glassveranda). En veranda kan ligge i alle etasjer, og oftest har den tre vegger, gulv og tak, og er en del av bygningen, eller tilbygget slik at den er et uterom med minst to vegger, gulv og tak. Adgang til slik veranda er som oftest fra innsiden. I villaer fra slutten av det nittende århundre er ofte verandaen et toetasjes tilbygg, med hageadgang fra verandaen i første etasje. I det tyvende århundre er verandaen særlig kjent som uteplass i blokkleiligheter. Verandaen er innebygget om taket på den ene verandaen er gulvet på verandaen i etasjen over og sideveggene også sidevegger er i naboenes verandaer. Disse løper i hele bygningens lengde. Slike verandaer har rekkverk, mur eller balustrade på den åpne siden, som ofte er utstyrt med en glassvegg som kan åpnes og lukkes.

En veranda kan også være et overbygget tilbygg til hus med adgang både fra innsiden og utsiden. Den løper i hele, eller deler av, bygningens fasade i første etasje. Denne type veranda kalles gjerne porch i USA.

Ordet veranda antas å komme fra språket hindi.[trenger referanse]

Forskjell på terrasse, platting, veranda, balkong og altan[rediger | rediger kilde]

  • Terrasse: En terrasse er en planert avsats for ute­opphold, med direkte atkomst fra terreng og er ikke overbygget
  • Platting: En platting er en enkel trekonstruksjon som enten er lagt på bakkenivå eller med noen lave fundamenter.
  • Veranda: En veranda er et tilbygget til en bygning med én eller flere yttervegger fjernet eller erstattet av glassvegger (glassveranda). En veranda kan ligge i alle etasjer.
  • Balkong: En balkong er et fremspring på en bygning fasade der gulvet ofte er en fortsettelse av gulvet i rommet innenfor.
  • Altan: En altan er et gulv utenfor en bygning, over første etasje.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]