Hopp til innhold

Underetasje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underetasje med utstilling i Sagrada Família
Underetasje med kafe i Brisabane

I Norge regnes en underetasje i byggteknisk forskrift[1] som en etasje i et bolighus eller annen bygning som har utgang til terreng over bakken fra minst en av fasadene.[2] Det er terrenget rundt bygningen som avgjør om en etasje defineres som kjeller:[3]

  • Kjeller: Etasjen regnes som kjeller dersom himlingen (undersiden av taket) inne i etasjen i gjennomsnitt er inntil 0.75 meter over terrenget rundt bygningen.
  • Underetasje: Etasjen regnes som underetasje dersom himlingen inne i etasjen i gjennomsnitt er inntil mellom 0.75 og 1.5 meter over terrenget rundt bygningen.

En enkel tommelfingerregel er at en underetasje skiller seg fra en kjelleretasje ved at en kjeller har alle utgangene sine fra under bakkenivå.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ § 6-1. Etasjeantall - Direktoratet for byggkvalitet
  2. ^ underetasje - Det Norske Akademis ordbok
  3. ^ Ofte stilte spørsmål om faktaark | Stavanger kommune
  4. ^ Vanlige spørsmål om Folke- og boligtellingen "En etasje regnes som kjeller dersom mindre enn 0,75 meter av etasjen ligger over planert gjennomsnittsnivå rundt bygningen. For å regnes som underetasje skal 0,75 til 1,5 meter av etasjen ligge over bakkenivå. En grei huskeregel for å skille underetasje fra kjeller er at dersom det er plass nok til en inngangsdør på bakkenivå i etasjen, er det en underetasje. Dersom du må ned en trapp for å komme til døren, er det en kjeller."