Trapperom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trapperom med overlysvindu

Et trapperom er et rom i en bygning hvor en trapp er plassert,[1] og brukes for å forbinde gangveg mellom etasjer. De kalles også for trappeoppgang, hvor oppgang betyr en gang hvor man kan bevege seg i høyde.[2] I bygninger med flere boenheter kan et trapperom være et nødvendig fellesområde for å komme til og fra leiligheter.

Trapperom gir vertikal adgang til sammenhengende etasjer i en fleretasjers bygning, og er en funksjonell del av den. Trapperom brukes ofte for å plassere flere trapper over hverandre for å spare plass. Inngangen til heiser er ofte plassert i trapperommet. Noen ganger går trapperommet rundt heissjakten, andre ganger ved siden.

Et trappehus er et trapperom i eget tilbygg utenfor resten av bygningskroppen.[3] Et trappetårn er en utendørs trappekonstruksjon uten rom rundt seg, og brukes vanligvis bare sammen med stillas på byggeplasser eller som nødutgang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spiraltrappen (dobbel heliks) i Vatikanmuseene

De eldste og enkleste formene for trapperom inkluderer rom med spiraltrapper plassert innenfor tykke vegger og inntil bygninger, med små runde eller polygonale former.[trenger referanse]

I slott fra middelalderen begynte trappen å få en representativ karakter, og i barokken ble de romslige med variert utforming og rik utsmykning.[trenger referanse]

Belysning[rediger | rediger kilde]

God belysning er viktig i en trapp for å se hvor en går. Det er ofte vindu på veggen for å få inn dagslys. I mange tilfeller er innendørs trapper plassert godt inni bygningsstrukturen, og det er ofte ikke enkelt å komme til en vegg på utsiden hvor det er naturlig å ha et vanlig vindu for å få inn dagslys. Av denne grunn er det ikke uvanlig å finne overlysvindu eller takvindu over trapperom

Rekkverk[rediger | rediger kilde]

I nye trapper er det krav om rekkverk på begge sider.[4]

Rømningveg[rediger | rediger kilde]

Rømingsveg via trapp med åpne trinn

Ofte er trappen i et trapperom en rømningsveg ved brann,og trappehuset bør da være en egen brannseksjon adskilt fra resten av bygningen via branndører.

Både veggene, taket og selve trappen i et trapperom kan med fordel være laget av ikke-brennbare stoff, og være belyst med dagslys på dagtid og kunstig belysning ved mørke.

Oppbevaring av gjenstander i felles trapperom er som hovedregel forbudt på grunn av at det er rømningsveg.[5] Dette gjelder både brennbare gjenstander også andre gjenstander som kan være til hindring for redningsarbeidet.[5] Mange borettslag har nedfelt generelt forbud i husordensreglene mot oppbevaring i felles trappegang.

Utnyttelse[rediger | rediger kilde]

Under trapper er det ofte en del areal og volum som ikke ellers blir brukt. Det finnes flere eksempler på kreative utnyttelser, som for eksempel garderober, hjemmekontor,[6] og skuffer, skap eller hyller til oppbevaring.

I bokserien Harry Potter vokser Harry opp i et kott under en trapp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 11. februar 2024. 
  2. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 11. februar 2024. 
  3. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 11. februar 2024. 
  4. ^ «Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning, III Bygningsdeler, § 12-14. Trapp» (PDF). 
  5. ^ a b «Ofte stilte spørsmål». Branntips. Besøkt 11. februar 2024. 
  6. ^ Mushro, Amanda (21. august 2023). «11 Awesome Under-Stairs Storage And Design Ideas To Make The Most Of Your Space». Forbes Home (engelsk). Besøkt 11. februar 2024.