Hopp til innhold

Trehytte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trehytte for barn.
Trehus som hører til korowai-folket

Trehytte er en bygning som er hevet over bakken, og som er bygget i eller rundt et eller flere tre. Trehytter kan brukes til lek eller friluftsliv, til bolig eller som observasjonsplattform.

Bruk og hensikt

[rediger | rediger kilde]

Trehytter gjør det mulig å bygge øko-vennlige hus i skogen, siden de ikke krever fjerning av skog. Ville skapninger, klimaer og lysforhold kan gjøre bakkenivået i tett skog uegnet for menneskelig bosetning.i tett skog. I noen deler av tropene blir vanlige bolighus bygget i trærne eller på stolper for å slippe unna farer på bakkeplan, eller for å holde folk og matlager unna rovdyr.

Korowai-folket fra Papua-provinsenNy-Guinea lever i trehytter. Hyttene er opptil 40 meter over bakken, og er ment som vern mot citak-folket som lever i samme området.[1]

Materialvalg

[rediger | rediger kilde]

Trehytter kan bygges av mange ulike materialer. Treverk er vanlig i strukturelle deler og kledning, siden det er sterkt, lett og billig. Stål blir ofte brukt til forsterking, og til deler som holder konstruksjonen sammen. Gjenbruksmaterialer blir ofte benyttet, både av miljøgrunner og økonomiske grunner.

Forekomst

[rediger | rediger kilde]

Siden midt på 90-tallet har trehusbygging blitt mer vanlig i mange deler av Europa og i USA.[2] Grunner til dette er mellom annet bedre personlig økonomi, bedre byggteknologi og økt fokus på miljø og bærekraft. Oppsvinget har i sin tur bevirket økt etterspørsel etter tjenester som har med trehyttebygging å gjøre. Det er nå over 30 selskap i Europa og USA som spesialiserer seg på trehyttebygging- og design, fra enkle hytter for barn til trehytter med bolighusstandard.[3]

Byggeforskrifter

[rediger | rediger kilde]

Mange steder er bygging av trehytter en gråsone uten klare regler. Dette kan bevirke forvirring og konflikter mellom myndighetene og de som bygger trehytter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Head-Hunters Drove Papuan Tribe Into Tree-Houses
  2. ^ Henderson, Paula. Treehouses. London, UK: Frances Lincoln Ltd. ISBN 0 7112 2437 4. 
  3. ^ «Commercial treehouse builder list». Besøkt 20. november 2007.