Lagerrom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En rotete og mørk bod
En klassisk bøttekott, med ting overlatt til tilfeldighetene

Et lagerrom eller opplagsrom er et rom i en bygning for lagring av gjenstander. De er sekundærrom, altså rom som ikke er laget for varig opphold, er stort sett små og uten vindu. Sekundærrom har færre krav til brannsikring, innslipp av dagslys og rømningsveger sammenlignet med oppholdsrom.

I forretninger er lageret et sted de ansatte kan sette varene sine for så å ta dem frem når det begynner å bli tomt i butikken eller når det er stor etterspørsel.

I boliger brukes lagerrom til å oppbevare mindre brukte redskaper eller redskaper man ikke bruker i det daglige. Uttrykket bod er brukes gjerne om mindre lagerrom i et hus eller egne små selvstendige bygninger (uthus) til oppbevaring av mat, utstyr og lignende. Noen eksempler er:[1]

Historisk har boder ofte vært trange, mørke og lite iøyenfallende, og lagt ofte til andre etasjer enn hovedetasjene i bygningen, som for eksempel en en bod i en kjeller (kjellerbod) eller på et loft (loftsbod).

En bod kan være låsbar, og kan være plassert i en boenhet eller et fellesområde, innendørs eller utendørs.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Bod har opphav fra norrønt búð, som betyr bu.[2]

Ordet bod brukes også som etterledd i ord om andre typer rom og bygninger til en rekke spesielle formål, for eksempel pølsebod eller tollbod.

Leie av lager[rediger | rediger kilde]

Det finnes selskaper som leiier ut lagringsplass i såkalte minilager hvor personer og bedrifter kan leie en eller flere lagerboder.

TV-programmer[rediger | rediger kilde]

Boder, garasjer og andre lagerrom kan bli overfylte og rotete av gjenstander som ikke er i bruk, eller gammelt skrot som man ikke har kastet eller reparert enda, ting man ikke klarer å kvitte seg med eller har store planer for. Verdien på rotet er ofte liten, særlig hvis de som bor der har samlemani og lagrer gjenstandene på en slik måte at tilstanden blir svært dårlig. TV-programmet Ekstreme samlere er en av flere TV-serier som prøver å hjelpe folk med slike problemer.

I noen tilfeller kan det være verdifulle antikviteter som er lagret og glemt. TV-programmet Skattejegerne (originaltittel: American Pickers)[3] er et program der det gås gjennom gamle boder i jakten på verdifulle antikviteter.

Et annet TV-program der man ser på gjenstander folk har samlet er Antikviteter & snurrepiperier (1994-2002).

Fra USA finnes det TV-serier hvor man auksjonerer bort innholdet i minilagre til kunder som ikke betaler for seg,[4] uten at kjøperne får lov til å se hva som er inni annet enn en kjapp kikk fra utsiden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 3. august 2023. 
  2. ^ «Ordbøkene.no - Bokmålsordboka og Nynorskordboka». ordbokene.no (norsk). Besøkt 3. august 2023. 
  3. ^ «Skattejegerne - Strømme online | TV Guide». VG TV-guide (norsk). Besøkt 3. august 2023. 
  4. ^ Emilie (15. april 2017). «Lagerkrig - kan det gjøres i Norge? | City Self-Storage blogg». City Self-Storage. Besøkt 3. august 2023.