Entré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Entré i en leilighet.
Biinngang på en sommerleir.

En entré er inngangspartiet til en bolig eller en boligseksjon (les: leilighet). Entréen er hovedinngangen til boenheten, og på eneboliger er entréen vanligvis plassert på fremsiden av huset. Andre innganger, for eksempel på baksiden av hus eller kjellerinnganger, kalles gjerne biinnganger.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

En entré har ofte dørmatte både på innsiden og utsiden av døren, plass hvor man kan henge fra seg klær (f.eks. stumtjener, knagger eller kleshengere), skostativ for å sette fra seg sko, samt en benk, stol eller puff som man kan sitte på når man tar av og på seg sko. Det kan også være hjelpemidler som skohorn eller plass for å henge fra seg paraply.

Renslighet[rediger | rediger kilde]

Gulvet i entréen regnes som et noe skittent område, og kommunikasjonsveiene til resten av huset bør derfor ikke krysse entréen. På denne måten får man et skille fra utendørs til innendørs som gjør boligen lett å holde ren.

På en del nye arealeffektive boliger krysser kommunikasjonsveier inngangspartiet. Dette medfører hyppigere behov for renhold.

Gulvtyper[rediger | rediger kilde]

Det er vanlig å ha et hardt og slitesterktt gulv i entréen som tåler vann, sand og grus som dras inn i boligen når man kommer utenfra. For eksempel er det vanlig med flislagt gulv, linoleum eller hardt laminatgulv, mens resten av boligen kan ha mykere gulv som teppe eller tregulv (parkett). Selve entréen har typisk ikke teppegulv, men kan grense til et gulv med teppe (ren sone).

Genkan er navnet på et tradisjonelt japansk inngangsparti hvor det er en høydeforskjell mellom entréen og resten av huset for å skille mellom ren og skitten sone.

Se også[rediger | rediger kilde]