Foajé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foajeen i Gaumont State Cinema i Kilburn i London

En foajé er et stort og åpent oppholdsrom (eventuelt flere) i et teater, opera, konsertsal, kino eller utstillingslokale, i nærheten av auditoriet. Det er et hvileområde, eller vrimleområde for tilskuere og et møtested, som normalt brukes før forestillinger og i pauser. Det kan også være egnet som festlokale, eksempelvis til bruk etter forestillinger. Begrepet nyttes også for samlingssalen for skuespillerne bak scenen.

Ordet er omskrevet fra fransk foyer. Normalt er en foajé en stor, spesialdesignet hall, men noen ganger er det en korridor som omgir hovedhallen. Den er møblert og stor nok til at tilskuere kan vandre, komme sammen og hvile. Foajeer er vanligvis prydet med kunstverk, enten permanente eller midlertidige utstillinger relatert til stedets aktiviteter, og en restaurant eller en buffet. I tillegg kan den brukes til vernissasje, møter med artistene etc.

I et hus er en foajé tilsvarende en gang, normalt et mindre område eller rom i nærheten av inngangsdøren, hvor gjester ankommer og trappene begynner eller slutter. Den er tilknyttet rom som f.eks. kontorer, spisestuer, baderom og oppholdsstuer. Det er ikke uvanlig med et vindfang mellom husets foajé og inngangsdøren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]