Dusj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dusjkabinett

Dusj er et arealbegrenset område hvor det er lagt til rette for å la vann falle ned over kroppen, først og fremst ved at det er et sluk som tar unna vann, og med vegger eller forheng som begrenser vannsprut i resten av rommet. Dusjer brukes mest til å ivareta kroppslig hygiene. Dusj ble tidligere kalt styrtbad.[1]

En dusj kan være alt fra et enkelt håndholdt dusjhode med festeanordning på vegg til mer avanserte dusjkabinetter med dampdusj, sete, fossefall og sidedyser. De fleste norske hjem har enten et enkelt dusjkabinett, dusj med forheng i badekar eller dusj med en eller flere vegger.

Typer[rediger | rediger kilde]

Dusjnisje
En dusjnisje er en dusj hvor vannet går rett på badegulvet, og avgrenses ofte mot resten av baderommet med forheng eller dører. Gulvet i dusjsonen er ofte (men ikke alltid) nedsenket i forhold til resten av gulvet (såkalt «dusjgrube»), men skal alltid ha fall mot sluket.
Dusjkabinett
Et dusjkabinett er en dusj som består av et kabinett med vegger, dører og gulv for å hindre at dusjstrålen treffer baderommets gulv og vegger direkte. Dusjkabinett kan også ha tak. Selv om dusjkabinett uten tak også er ganske effektive på å ta unna vanndamp fra resten av rommet i form av kondensering på veggene, så kan dusjkabinett med tak kan på sin side ta unna nesten alt av vanndampen gjennom kondensering på innsiden av dusjveggene og -tak. Dette kan gi mindre behov for ventilasjon og være med på å forebygge mugg- og hussopp. Dusjkabinetter pleier å spenne et gulvareal på minst 90×90 cm, men også fås i mindre utgaver som 80×80 cm eller 70×90 cm til bruk på små bad.[2] Større kabinett gir ofte bedre komfort fordi man ikke så lett dulter borti veggene mens man dusjer.
Dampdusj
En dampdusj er en dusj med dampgenerator, og ligner derfor på en badstu. En dampdusj er ofte et dusjkabinett med tak og dører slik at kabinettet holder på mest mulig av dampen.
Nøddusj
Nøddusjer er montert utenfor laboratorier og andre steder hvor man kan bli eksponert for farlige kjemikalier. Ulike myndigheter kan stille krav om at nøddusjer skal ha en minimum volumstrøm (for eksempel 100-200 liter per minutt) samt krav om hvor nær nøddusjen skal være potensielle brukere (f.eks. maks 10 sekund).
Romersk dusj
En romersk dusj er en dusj uten dør eller fortrekk.
Luftdusj
En luftdusj er en type dusj hvor luft med høyt trykk brukes for å blåse bort støvpartikler fra personell før man går inn i et renrom.
Liggedusj
En liggedusj er en dusj laget for at personer kan dusje liggende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]