Orangeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orangeri på Anholt slott i Tyskland
Orangeri i Paris
Orangeriet i Kassel

Et orangeri er et drivhus som benyttes til overvintring av sitrustrær og andre eviggrønne planter. Da sitrustrær kan nøye seg med mindre lys i løpet av vinteren, finnes det ofte kun vinduer på sidene, ikke i taket.

For å kunne holde frosten ute er orangeriet forsynt med mulighet for oppvarming, som dog kun benyttes ved kuldegrader. Orangerier har sin opprinnelse i Frankrike, da man dyrket gamle sitrustrær til dekorasjon i store baljer. Et av de eldste orangerier er fra 1674 og ligger ved slottet Versailles nær Paris. Ved Rosenborg slott i Danmark fantes et orangeri bygget under Christian V. Det ble i 1875 omgjort til kaserne for livgarden, og det nevnte franske anlegget ble samtidig omgjort til ekserserplass.

Eksempler på klassiske orangerier som fortsatt eksisterer, er Prinsgemalens Orangeri ved Fredensborg slott og Brøndsalen på Frederiksberg slott i Danmark.

Orangerier i dag[rediger | rediger kilde]

Orangerier er i dag ikke forbeholdt overklassen og betegner kun et isolert og oppvarmet drivhus, hvor planter som ikke tåler lave temperaturer kan overvintre. Orangeriet er både et sted for dyrkning, oppbevaring og opphold. Til forskjell fra et vanlig drivhus er et orangeri typisk penere, med klassisk utseende og høyt under taket, og ofte er det anvendt gode og kraftige materialer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]