Hopp til innhold

Soverom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammel stue med uttrekksseng fra gården Ytste Skotet i Storfjorden i Sykkylven i Møre og Romsdal.
Norsk stue fra omkring 1700 med tømmervegger, fastmonterte sengeplasser og stoler av nederlandsk type.
Glattcelle med betonggulv, madrass og toalett fra politiarresten i Grimstad.

Soverom eller soveværelse er et værelse i en bolig der beboernes senger er plassert og som hovedsakelig brukes til å sove i.

I store hus og leiligheter er det flere soveværelser, ofte ett til hver person i husstanden bortsett fra det voksne paret som har en dobbeltseng og deler sitt. Soverommet brukes først og fremst til hvile og søvn gjennom natta, men også til oppbevaring av sengetøy, klær og personlig utstyr og garderobe. Soverommene inneholder derfor i tillegg til senger også klesskap, kommoder, nattbord og eventuelt toalettbord med speil for personlig stell. Barns soverom brukes ofte som deres personlige oppholdsrom, såkalt barnerom, og kan inneholde leksepult, leketøy og annet.

I mindre boliger, leiligheter og hybler er det ofte ikke egne soveværelser. Der sover beboerne som regel i oppholdsrommet. I større hus kan det være egne toaletter og baderom tilknyttet hvert soverom. Hotellrom er vanligvis soverom supplert med garderobeskap, TV, skrivebord og lenestol samt baderom med dusj og toalett.

Soverom har en relativt kort historie blant mennesker med vanlig boligstandard i Norge.[1] På slutten av 1800-tallet hadde de fleste familier i arbeiderklassen i Norge kun ett rom til disposisjon. Hele familien sov på madrasser på gulvet om natten og disse ble lagret i en seng på dagtid. Gradvis frem mot andre verdenskrig fikk boligene to rom og kjøkken - og ett av rommene kunne brukes som felles soverom for familien. Treromsleiligheter kom etterhvert i produksjon etter krigen, og da ble ett av rommene gjerne barneværelse som alle barna i en familie måtte dele. Egne rom for hvert barn ble ikke vanlig i Norge før på 1980-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Har kartlagt norsk barndom Arkivert 11. mai 2008 hos Wayback Machine., besøkt 18. juli 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]