Vinrom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinkjeller i Chvalovice, Tsjekkia

Et vinrom er et lagerrom for vin på flasker eller fat, og har ofte mørke og nær konstant temperatur og fuktighet. Vinrom kan enten være såkalt aktive med klimaanlegg for å styre temperatur og fuktighet, eller passive uten klimaanlegg og da vanligvis bygget under bakken for å redusere temperatursvingninger, derav det tradisjonelle navnet vinkjeller. Store vinkeller kan dateres over 3700 år tilbake.[1]

Formål[rediger | rediger kilde]

Alle typer vin kan bli dårlig om de utsettes for varme, lys, vibrasjoner eller temperatur- og fuktighetssvingninger. Vinen er et naturlig og forgjengelig (bedervelig) matprodukt som er produsert ved gjæring av frukt. Når vin oppbevares riktig opprettholder kvaliteten, men mange kan også utvikle seg til å bli mer luktfulle, smakfulle og komplekse etterhvert som de modnes.

Avhengig av sukker- og alkoholnivået kan viner være mer eller mindre følsomme for temperaturvarians. Vin med høyere alkohol- og/eller sukkerinnhold er mindre følsomme overfor temperaturvarians.

Temperatur[rediger | rediger kilde]

Det er tilfredsstillende å lagre vin mellom 7 til 18 °C så lenge eventuelle endringer skjer gradvis. En temperatur på 14 °C, som er nært det som finnes i grotter bruket til å lagre vin i Frankrike, er ideelt både for kortvarig lagring og langvarig aldring av vin.

Vin modnes vanligvis annerledes og langsommere ved lavere temperatur enn ved høyere temperatur.[2] Når temperaturen svinger betydelig (14 grader eller mer) vil det føre til at vinen puster gjennom korken, hvilket fremskynder aldringsprosessen betydelig. Mellom 10 og 14 °C vil vin eldes normalt.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilford, John Noble (22. november 2013). «Wine Cellar, Well Aged, Is Revealed in Israel». The New York Times. Besøkt 26. november 2013. 
  2. ^ Walder, Gene. «The Science of Aging Wine». Vintage Cellars. Besøkt 28. november 2011. 
  3. ^ Lichine, Alexis (1967). Alexis Lichine's Encyclopedia of Wines and Spirits. London: Cassell & Company Ltd.