Bidet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En bidet i bruk, avbildet i 1800-tallet.
Bidet for vask av føttene og setet. Bideter lages i sanitærporselen og monteres på gulvet eller som en vaskeservant på veggen i et badeværelse. Slike bideter kan kalles servantbideter i motsetning til de moderne setebidetene, også kalt elektroniske bideter.
Et moderne japansk vannklosett med innebygd setebidet for kroppsvask uten bruk av dopapir. Legg merke til det elektroniske styrepanelet på høyre side av sitteringen.

Et eller en bidet (på norsk også skrevet bidé eller kalt setebadekar) er en lav vaskeservant, et lite badekar, et vaskebekken eller en kum som er laget i porselen, utstyrt med vannkran og beregnet til vask av føttene, rumpa og kjønnsorganene.

Bruk[rediger | rediger kilde]

En bidet spruter vann på endetarmsåpningen og vasker dermed bort rester av avføring. Det kan også brukes til å vaske kjønnsorganer, for eksempel før eller etter sex. I Norge bruker en som oftest toalettpapir isteden, og bideter er ikke like vanlige i Norge som i andre deler av Europa.

Elektroniske bideter eller bidetseter er bideter som er innebygd i toalettsetet. Slike bideter kan spyle rumpa med varmt vann og tørke med luft. Bidetseter er særlig vanlig i Japan der de dukket opp på 1980-tallet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet bidet kommer fra fransk og betyr opprinnelig «hest» eller «arbeidsbenk». Ordet kan også brukes om en kleppert, det vil si en liten, kraftig bygd ridehest. I dag brukes bidet først om fremst om setebadekar, både som betegnelse på selve sanitærinnretningen og på rommet den er montert i, altså et badeværelse med bidet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]