Alfonso La Marmora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alfonso La Marmora
Alfonso La Marmora
Alfonso La Marmora
Født 18. november 1804
Torino, Italia
Død 5. januar 1878 (73 år)
Parti Høyresiden
Statsminister i Kongedømmet Sardinia
1859-1860
Forgjenger Camillo Benso di Cavour
Etterfølger Camillo Benso di Cavour
Statsminister i Kongedømmet Italia
1864-1866
Regjering La Marmora I, II
Forgjenger Marco Minghetti
Etterfølger Bettino Ricasoli

Alfonso Ferrero, Cavaliere La Marmora (født 18. november 1804, død 5. januar 1878) var en italiensk general og politiker. La Marmora var statsminister i Kongedømmet Sardinia og Kongedømmet Italia.

Alfonso La Marmoras bror Alessandro La Marmora grunnla den italienske hæren som nå kalles Bersaglieri.

Biografi[rediger | rediger kilde]

La Marmora ble født i Torino i 1804. Han gikk inn i Sardinias hær i 1823. I mars 1848 var han kaptein i hæren og forfremmet til major da beleiringen av Peschiera startet. Han greide 5. august 1848 å få Karl Albert av Sardinia løslatt fra revolusjonsmafiaen i Milano. I oktober 1848 ble han forfremmet til general og utnevnt til krigsminister.

I 1859 deltok La Marmora i krigen mot Østerrike. I juli 1859 ble han utnevnt til statsminister i kongedømmet Sardinia. Han ble 1860 sendt til Berlin og St. Petersburg for å tilrettelegge for Italias samling.

Etter dette var han guvernør i Milano og kongelige løytnant i Napoli før han i september 1864 etterfulgte Marco Minghetti som statsminister for Italia. La Marmora fikk endret omfanget av September-traktaten av 15. september 1864 inngått med Napoleon III av Frankrike. Han krevde i et notat full handlefrihet for Italia. Dette dro Visconti-Venosta senere fordel av etter okkupasjonen av Roma i 1870[trenger referanse].

I april 1866 inngikk Marmora allianse med Preussen mot Østerrike-Ungarn. Ved utbruddet av den tredje italienske frigjøringskrig i juni 1866 ledet han hæren. Han kan i stor grad klandres[1] for den nølende opptreden i de første fasene av den italienske invasjonen, som til tross for det den italienske overlegenheten førte til nederlaget i slaget ved Custoza, 23. juni 1866. Han ble anklaget for forræderi av sine landsmenn (særlig av andre generaler i Italia) og for falskneri av prøysserne. Han publiserte i sitt forsvar av sin taktikk en rekke dokumenter med tittelen «Un po 'più di luce sugli eventi dell'anno 1866» («Mer lys på hendelsene i 1866»). Dette medførte irritasjon i Tyskland, og han ble anklaget for å røpe Italias statshemmeligheter.

La Marmora ble i 1867 sendt til Paris for å motvirke en fransk innmarsj i Roma.[trenger referanse] Han døde i Firenze 5. januar 1878. Hans forfatterskap inkluderer blant annet «Un episodio di Risorgimento italiano» (1875) og «Il Segreto di stato nel Governo costituzionale» (1877)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Quirico, Domenico. «I piemontesi». Generali (italiensk). «Mondadori». 

Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.


Forgjenger:
 Marco Minghetti 
Italias statsminister
Etterfølger:
 Bettino Ricasoli 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Alfonso La Marmora – bilder, video eller lyd