Hopp til innhold

Kongress-Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongress-Polen
Królestwo Polskie

Flagg
Flagg

Kart over Kongress-Polen

Grunnlagt9. juni 1815
Opphørt1915
HovedstadWarszawa
Areal128 500 km²
Befolkning3 300 000
Bef.tetthet25,68 innb./km²
StyreformKonstitusjonelt monarki
StatsoverhodeAleksander I av Russland
Nikolaj I av Russland
Offisielle språkPolsk og russisk
Eksisterte18151915

Kongress-Polen (polsk Kongresówka) eller Kongedømmet Polen (polsk Królestwo Polskie, russisk Царство Польское) var en russisk satellittstat (og deretter en del av Russland) og omfattet sentrale og østlige deler av Polen (bortsett fra Białystok-regionen), som kom under Det russiske keiserdømmet etter Wienerkongressen 1815.

Kongress-Polen var konstitusjonelt i personalunion med Russland. Staten ble dannet av Storhertugdømmet Warszawa etter Napoléon Bonapartes nederlag i Napoleonskrigene. Området hadde i begynnelsen noe autonomi, men ble snart annektert og innlemmet i Russland, og frihetene sterkt begrenset. Dette ledet i 1830 til novemberoppstanden, men opprøret ble knust året etter og førte til ytterligere innordning og russifisering av landet.

Det følgende året ble landet inkorporert i Russland, men eksisterte fortsatt formelt videre, men i en løpende prosess hvor Kongress-Polen fikk stadig mer redusert selvstyre og omdannet til en ordinær provins innen det russiske keiserriket.

22. januar 1863 ble det et nytt opprør, januaroppstanden.

Under første verdenskrig (etter 1915) ble området okkupert av Preussen og Østerrike som en del av kampene på østfronten. Etter krigen inngikk området i det nyopprettede og selvstendige Polen kjent som Andre polske republikk.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]