Hopp til innhold

Powązki-kirkegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Powązki-kirkegården
LandPolens flagg Polen
Grunnlagt20. mai 1792
Nettsidecmentarz.stare-powazki.pl/
Kart
Powązki-kirkegården
52°15′07″N 20°58′22″Ø

Stare Powązki
Eksempel på gravarkitektur
Kirkegårdens plan

Powązki-kirkegården (Cmentarz Powązkowski), også kalt gamle Powązki (Stare Powązki), er Warszawas eldste og mest kjente kirkegård, plassert i byens vestlige områder. Den ble grunnlagt i 1790 og har et areal på 43 ha.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den gamle katolske Powązki-kirkegården ligger i den vestlige bydelen Wola. Den ble anlagt i 1790 i forbindelse med at kirkegårdene mer sentralt i Warszawa ble stengte av sanitære årsaker.[trenger referanse] Starostsen Melchior Korwin Szymanowski stilte til rådighet 2,6 hektar for anlegget. Den 20. mai 1792 ble kirkegården vigslet og i 1793 stod Sankt-Borromeus-kirken ferdig, grunnlagt av kong Stanislaus August og fyrstprimas Michael Poniatowski. Arkitekten var Dominik Merlini.

Gravfeltet ble utvidet nitten ganger i løpet av sin historie, siste gang i 1971, da den oppnådde sitt nåværende (2017) omfang.[trenger referanse] Den forvaltes av den katolske kirke, og de fleste gravlagte er katolikker. Andre trossamfunn, som lutheranerne, kalvinistene og jødene, og den tatar-muslimske, har egne gravfelter innen det samme komplekset.

Blant de 2,5 millioner mennesker som er gravlagt på kirkegården finnes mange berømte og store personligheter innen polsk historie og kultur, både store forfattere, diktere, lærde, tenkere, artister, leger, jurister, biskoper, prester, munker og nonner. En liten del av disse er gravlagt ved Aleja Zasłużonych (De fortjenstfulles allé).

Kirkegården har en stor militærseksjon med gravene til dem som kjempet og døde for sitt land i løpet av de siste 200 år, under de mange nasjonaloppstander (fra Kościuszko-oppstanden i 1794 til og med Warszawaoppstanden av 1944), slaget ved Warszawa samt felttoget i Polen. Her finnes også et betraktelig antall graver til Warszawas innbyggere som ble myrdet av de tyske nazistene under andre verdenskrig.

Powązki-kirkegården er av stor kunsthistorisk betydning, og er et skattekammer innen skulptur og småarkitektur.[trenger referanse] Slik tilfellet er for mange andre gamle europeiske kirkegårder, ble gravsteinene også her utformet av epokens skulptører, både polske og utenlandske. Mange av gravsteinene er enestående eksempler på forskjellige stiler innen arkitektur og kunst.[trenger referanse]

allehelgensdag (1. november) og zaduszki (2. november - allesjelersdag) holdes det vigilier ikke bare på alle Warszawas katolske kirkegårder, men også på protestantenes, muslimenes, jødenes og de ortodokse. På Powązki smykkes alle graver med lys.

Noen fremtredende personer gravlagt her[rediger | rediger kilde]

Gravmæle
Katakombene
Graver for katolske prester tilhørende jesuittordenen

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]