Powązki-kirkegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stare Powązki

Powązki-kirkegården (Cmentarz Powązkowski), også kalt De gamle Powązki (Stare Powązki) er Warszawas eldste og mest kjente kirkegård, plassert i byens vestlige områder. Den ble grunnlagt i 1790, og har et areal på 43 ha.

Blant de 2,5 millioner mennesker som er gravlagt på kirkegården finnes mange berømte og store personligheter innen polsk historie og kultur, både store forfattere, diktere, lærde, tenkere, artister, leger, jurister, biskoper, prester, munker og nonner.[trenger referanse] En liten del av disse er gravlagt ved den berømte Aleja Zasłużonych (De fortjenstfulles allé).

Kirkegården har en stor militærseksjon med gravene til dem som kjempet og døde for sitt land i løpet av de siste 200 år, under de mange nasjonaloppstander (fra Kościuszko-oppstanden i 1794 til og med Warszawaoppstanden av 1944), slaget ved Warszawa samt felttoget i Polen. Her finnes også et betraktelig antall graver til Warszawas innbyggere som ble myrdet av de tyske nazistene under andre verdenskrig.

Powązki-kirkegården er av stor kunsthistorisk betydning, og er et skattekammer innen skulptur og småarkitektur.[trenger referanse] Slik tilfellet er for mange andre gamle europeiske kirkegårder, ble gravsteinene også her utformet av epokens mest renoverte skulptører, både polske og utenlandske.[trenger referanse] Mange av gravsteinene er enestående eksempler på forskjellige stiler innen arkitektur og kunst.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]