Sentralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre betydninger av den ubestemte formen, se Sentral
Sentralen
Beliggenhet
AdresseØvre Slottsgt. 3
LandNorge
StrøkKvadraturen
OmrådeOslo sentrum
StedOslo
Historiske fakta
FormålKulturhus[2]
Eier(e)Sparebankstiftelsen DNB
ArkitektHenrik Nissen
Ferdigstilt14. april 1901[1]
Restaurert20142016
Kart
Sentralen
59°54′39″N 10°44′24″Ø

Sentralen er et kontor- og arrangementshus i de gamle lokalene til Christiania Sparebank i Kvadraturen i Oslo.

Bygningskomplekset[rediger | rediger kilde]

Sentralen eies og drives av Sparebankstiftelsen DNB og er et hus «for kulturproduksjon og samfunnsinnovasjon.» Bygningskomplekset består av de tidligere lokalene til Christiania Sparebank i Øvre Slottsgate 3 samt Tollbugata 30 i bydelen Kvadraturen i Oslo. Ombyggingen fra kontorbygg til et kulturhus med kontorer, restaurant og konsert- og arrangementslokaler startet sommeren 2014. De nye lokalene ble tegnet av arkitektkontorene Atelier Oslo og KIMA Arkitektur, og arbeidet med utviklingen av Sentralen ble ledet av Martin Eia-Revheim. Rådgivende ingeniør innenfor byggteknikk var Norconsult AS, som dermed var ansvarlig for konstruksjonssikkerheten i forbindelse med ombyggingsarbeidene.

Sentralen består av to sammenhengende bygninger: Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30. Bygningen i Tollbugata ble ombygget til kontorer for kulturprodusenter og leietakere som arbeider med sosialt entreprenørskap. I første etasje huser denne delen av Sentralen en restaurant og en kafé. Leietakere med kontorplasser i Sentralen er per 2018 (arrangører av) festivaler, kammerorkestre, teater- og dansekompanier, kunstnere, samfunnsnyttige prosjekter, designere og sosiale entreprenører. Målsetningen med ombygningen var at huset skulle tilpasses organisasjoner med behov for fleksible arbeidsforhold og ønske om å dyrke en delingskultur.

Bygningen i Øvre Slottsgate ble bygget om til å inneholde konsert- og arrangementslokaler, møterom og øvingsrom. Den største salen er Marmorsalen, der Christiania Sparebank hadde sin bankfilial. Den ble bygget om til en konsertsal som ved åpningen i 2016 skulle kunne romme ca. 700 stående publikummere.

Prosjektet Sentralen[rediger | rediger kilde]

Prosjektet Sentralen begynte med at Sparebankstiftelsen DNB i 2007 kjøpte Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30 av DNB som en finansiell investering. Etter hvert kom ideen om å bruke huset som en del av stiftelsens allmennyttige virksomhet. Sentralens funksjon og hvem som skulle bruke huset, ble kartlagt i samråd med bruker- og fokusgrupper og gjennom mer enn 200 intervjuer i perioden 2009-2012. Resultatet av behovsanalysene viste at Oslo hadde et behov for en åpen møte- og arbeidsplass for kulturprodusenter. Etter hvert i prosessen ble det også bestemt at Sentralen skulle bli et hus for samfunnsinnovatører som arbeider med gründerløsninger på problemer i samfunnet. Som en videreførelse av behovsanalysen og for å kartlegge potensielle behov og utfordringer med drift av et slikt hus, etablerte Sparebankstiftelsen DNB i 2013 et pilotprosjekt der kulturprodusenter og samfunnsinnovatører har sittet i åpent landskap. Pilotprosjektet foregikk først i Marmorsalen i Øvre Slottsgate 3, men ble flyttet til Tjerslandgården i Skippergata 22 da totalrenoveringen av Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30 startet i juni 2014.

Sentralen i drift[rediger | rediger kilde]

Sentralen åpnet for publikum og leietakere 1. mars 2016.

Organisasjoner med kontor på Sentralen (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]