Hopp til innhold

Sotsji

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sotsji
Сочи

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
FøderasjonssubjektKrasnodar kraj
Grunnlagt1838
Postnummer354000–354999
Retningsnummer862
Areal3 506,06 km²
Befolkning420 526 (14. oktober 2010)
Bef.tetthet119,94 innb./km²
Høyde o.h.65 meter
Nettsidewww.sochiadm.ru
Politikk
BorgermesterAnatolij Pakhomov
Posisjonskart
Sotsji ligger i Russland
Sotsji
Sotsji
Sotsji (Russland)
Kart
Sotsji
43°35′07″N 39°43′13″Ø

Sotsji sett fra Svartehavet
Kart som viser Sotsjis plassering i Russland.

Sotsji (russisk: Сочи) er en russisk kurby ved Svartehavet ved foten av Kaukasusfjellene. Byen har vel 328 000 innbyggere og ligger i Krasnodar-regionen. Sotsji var arrangørsted for Vinter-OL 2014 og Paralympiske vinterleker 2014.

Fra 700-tallet til 1600-tallet tilhørte området kongene av Georgia, som bygde et dusin kirker der. I bydelen Loo står ruinene etter en bysantinsk basilika fra 1200-tallet. Fra 1600-tallet ble kysten dominert av Det osmanske rike. Etter Den russisk-tyrkiske krig (1828–1829) ble byen formelt avstått til Russland i Adrianopeltraktaten i 1829.

Byen ble grunnlagt i 1838 som fortet og bosetningen Aleksandrija (Александрия). Fortet fikk imidlertid det nye navnet Navaginskij (Навагинский) allerede i 1839. Under Krimkrigen ble det oppgitt av de russiske styrker, og ble ikke gjenoppbygd før i 1864 som utposten Dakhovskij (Даховский). I 1874 fikk utposten det nye navnet Dakhovskij Posad (Даховский Посад).

Byen fikk så navnet Sotsji i 1896. Det nye navnet er fra det ybiske språks navn på elven som renner gjennom byen, Soatsjsje (eventuelt fra det adygeiske språks versjon Sjatsja).

I Sovjetunionens tid utviklet byen seg til en svært populær kur- og badeby. Josef Stalin bygde seg en datsja der, og den regnes for å ha vært hans yndlingsdatsja. Den russiske stat har fremdeles et representasjonssted der, dit man av og til bringer utenlandske dignitærer.

Sotsji har mange hoteller, sanatorier og mineralbad.

Frem til 1864 var Sotsji en rent muslimsk småby. De fleste muslimer var ubykher og shapsuger. Nå er Sotsji overveiende kristen, men med en muslimsk minoritet på anslagsvis 20 000 personer (adygher og andre østkaukasiere, tyrkere, tatarer og mindre muslimske grupper). Men byen har ingen moskeer.

Sotsji og omegn har det varmeste klima i Russland. Snø er ytterst sjelden i lavlandet, ettersom gjennomsnittstemperaturen i de kaldeste månedene er 7 °C (januar og februar). I juli er gjennomsnittstemperaturen 23,3 °C. Somrene er lange og varme, noe som sammen med kildevell, grønnkledte fjell og fine strender langs Svartehavet gagner byens turistnæring. Vegetasjonen er subtropisk med palmer, blomster og parker.

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]

Sør for sentrum finnes den høyt priste Dendrarijs botaniske hage med mange eksotiske planter. Utenfor byen ligger Dagomys teplantasje og nord for byen finner man det kaukasiske biosfærereservat, som UNESCO har oppført som del av verdensarven.

Byen har et delfinarium og mange sportsanlegg for tennis, fotball og svømming. Om vinteren er det skisport i fjellene noen få mil utenfor byen. Hver sommer holdes filmfestivalen «Kinotavr» i Sotsji.

Samferdsel

[rediger | rediger kilde]

Byen har en internasjonal flyplass (Adler-Sotsji lufthavn), havn og jernbaneforbindelse.

Olympiske leker

[rediger | rediger kilde]

Den 4. juli 2007 ble det avgjort at Sotsji skal arrangere Vinter-OL 2014 og Paralympiske vinterleker samme år. De to konkurrerende kandidatbyene var sørkoreanske Pyeongchang og østerrikske Salzburg.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]