Hopp til innhold

Veier i Troms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I Troms var det pr. 1. januar 2007 til sammen 5 398 km offentlige veier, noe som utgjorde 5,81 % av landets samlede veilengde på 92 946 km. Av dette var 1 774 km riksveier/europaveier, 1 729 km fylkesveier og 1 895 km kommunale veier.[1]

Fylkets viktigste veier[rediger | rediger kilde]

Tjeldsundbrua
Gisundbrua

Troms har tre europaveier: E6, E8 og E10. Europavei 6 går gjennom fylket fra Gratangsfjellet i sør til Kvænangen i nord, med en lengde på 386,9 km i Troms. Europavei 8 er forbindelsen mellom Tromsø og E6, og er dermed svært viktig for samferdselen til og fra Nord-Norges største by. E8 er også Troms' eneste mellomriksvei, fra Skibotn i Storfjord til Kilpisjärvi i Finland. Størstedelen av europavei 10 går i Nordland, men veien er likevel viktig for Harstad og flere andre kommuner i Sør-Troms.

Riksveier i Troms er riksvei 85, riksvei 853 og Riksvei 862.

Blant andre viktige veier kan særlig nevnes fylkesvei 86, som knytter Senja og Finnsnes til resten av veinettet i fylket.

Bruer og tunneler[rediger | rediger kilde]

Troms' lengste veibruer
 1. Sandnessundbrua, 1220 meter
 2. Gisundbrua, 1147 meter
 3. Tromsøbrua, 1016 meter
 4. Tjeldsundbrua, 1007 meter
Troms' lengste veitunneler
 1. Sørdalstunnelen, 6338 meter (400 meter i Troms)
 2. Toppentunnelen, 3986 meter
 3. Tromsøysundtunnelen, 3500 og 3386 meter
 4. Ibestadtunnelen, 3396 meter

Undersjøiske tunneler i Troms[rediger | rediger kilde]

Troms har fire undersjøiske tunneler som bidrar til å knytte øyene i fylket til fastlandet. Tromsøysundtunnelen avlaster Tromsøbrua som veitilknytning mellom Tromsøya og fastlandet. Ibestadtunnelen under sundet Bygda knytter sammen øyene Rolla og Andørja i Ibestad kommune. Maursundtunnelen knytter øya Kågen i Skjervøy kommune til fastlandet. Kvalsundtunnelen knytter sammen Ringvassøya og Kvaløya i Tromsø kommune.

Viktige øyforbindelser, fjelloverganger og mellomriksveier[rediger | rediger kilde]

Øyforbindelser og fjordkryssinger[rediger | rediger kilde]

De fleste større øyene i Troms er forbundet med fastlandet med bruer og tunneler. I tillegg til de fire undersjøiske tunnelene kan nevnes Tromsøbrua og Sandnessundbrua i Tromsø, Gisundbrua som knytter Senja til fastlandet, samt Tjeldsundbrua, som knytter Hinnøya til fastlandet, og som dermed er viktig både for Harstad-området og for Lofoten og Vesterålen i Nordland .

Utsikt fra Kvænangsfjellet ut Kvænangen

Fjelloverganger[rediger | rediger kilde]

I Sør-Troms er Gratangsfjellet på grensen til Nordland en viktig, men ikke spesielt høytliggende fjellovergang. To andre mindre fjelloverganger mellom Gratangen og Bardu har også betydning. Disse tre er ikke over tregrensen. I Nord-Troms er Kvænangsfjellet mellom Nordreisa og Kvænangen en viktig værutsatt fjellovergang over tregrensen. Alle disse fjellovergangene er deler av europavei 6.

Mellomriksveier[rediger | rediger kilde]

Troms har én mellomriksvei, europavei 8 mellom Skibotn i Storfjord og Kilpisjärvi i Finland. Mange i Sør- og Midt-Troms bruker imidlertid også europavei 10 over Bjørnfjell (i Nordland) til Sverige.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Statistisk sentralbyrå: Tabell 416: Offentlige veier etter fylke 1. januar 2007 Arkivert 14. januar 2008 hos Wayback Machine.
  Merk: Tallene er medregnet gatenettet i byene. For kommunale veier er ikke alle kommunene oppdatert.